40

Jongerenorganisaties bereiken ‘Catshuisakkoord’

Terwijl de heren Rutte, Verhagen en Wilders in het Catshuis verder zoeken, hebben de politieke jongerenorganisaties de gezochte miljarden gevonden

De jongerenafdelingen van VVD, CDA, D66, GroenLinks en de ChristenUnie hebben de afgelopen weken onderhandeld over een eigen voorstel voor de miljardenbezuinigingen. Woensdagavond kwamen zij tot een akkoord: alleen GroenLinks stemde niet in. Later vandaag wordt het akkoord bekend gemaakt, aldus de Volkskrant.

De jongerenorganisaties willen een signaal afgeven dat er een breed politiek draagvlak is voor ingrijpende hervormingen met als doel de economie ‘sterk en gezond’ te maken. Ze hopen druk uit te kunnen oefenen op de onderhandelaars van VVD, CDA en gedoogpartner PVV om echte hervormingen door te voeren.

Met het bezuinigingspakket dat door de jongeren is samengesteld kan in 2013 ruim 11 miljard euro bezuinigd worden. Door hervormingen kan er uiteindelijk jaarlijks meer dan 27 miljard worden bespaard. De jongeren hebben de cijfers door een aantal ‘vooraanstaande’ economen goed laten keuren.

Later vandaag wordt het akkoord bekend gemaakt. Een tipje van sluier:

De AOW-leeftijd moet al vanaf 2013 met een half jaar stijgen tot maximaal 69 jaar. Het kabinet is volgens de jongeren veel te voorzichtig; de pensioenleeftijd stijgt pas in 2020 naar 66 jaar. Vijf jaar later moet dat 67 jaar worden.

De jongeren willen ook de hypotheekrenteaftrek in tien jaar tijd versoberen, het ontslagrecht moet op de schop en werknemers met een tijdelijk contract en zzp’ers moeten meer rechten krijgen. Het budget van ontwikkelingssamenwerking blijft onaangeroerd. De heren in het echte Catshuis overwegen dit met 1 miljard te verminderen.

De Volkskrant: Jongerenorganisaties komen met eigen Catshuisakkoord

Volg Joop op Twitter. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (40)