Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Joodse vrouwen strijden voor recht op echtscheiding

  •  
19-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
813 keer bekeken
  •  
israell300.jpg
In Israël zijn mannen de baas; wie als vrouw wil scheiden van haar man heeft pech als hij weigert … Eerder verscheen ook de alom geprezen film Gett over dit onderwerp 
Als vrouw scheiden van je man? Dat gaat in Israël zomaar niet. Volgens de joodse wetten mag een koppel alleen scheiden als de man daarmee instemt. Weigert hij, dan kan de vrouw soms wel jarenlang getrouwd blijven. Tegen haar wil in.
NPO Spirit besteedt de aandacht aan Karen, een levende voorbeeld van zo’n extreem geval. Haar man weigert om van haar te scheiden. Hij zou haar mishandelen, schulden hebben, geen alimentatie betalen en bij een andere vrouw wonen. Toch kan zij niet verder met haar leven, omdat hij de echtelijke verbintenis weigert te breken.
En daar moet dus verandering in komen vinden joodse vrouwen. Voorstanders van joodse huwelijkshervorming zien een oplossing in het gebruik van huwelijkse voorwaarden. De rabbijnse rechters lijken vooralsnog niet warm te lopen voor dat voorstel.
Eerder verscheen over dit thema al de film Gett. The Divorce Trial of Viviane Amsalem. De makers van de alom geprezen film proberen met de film aandacht te vragen voor de echtscheidingsproblematiek. In de film volgen we de hoofdpersonage, die al jaren een ‘gett’ probeert te krijgen. In dat echtscheidingsdocument verklaart haar echtgenoot voor de rabbinale rechtbank dat hij haar haar vrijheid “terugschenkt”. Hoewel de zaak voor een rechtbank plaatsvindt, is het de echtgenoot die de uiteindelijke ‘vonnis’ moet uitspreken. Lees hier een interview met de makers van de film. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.