Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Joop-debat: Pop is dood

  •  
12-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
degidsfm_popmuziek_300.jpg
Journalist Arjan Terpstra gaat over die stelling in debat met Giel Beelen
Een debat over pop: Popmuziek heeft haar beste tijd gehad, denkt muziekredacteur Arjan Terpstra. “Hitparades vol retro, podia vol reünie-acts en een eigthies-revival die al twee keer zo lang duurt als de eighties zelf: het kunstje is gedaan. Het einde van een tijdperk is nabij.”
Terpstra gaat over de brandende kwestie in debat met niemand minder dan Giel Beelen.
Arjan Terpstra: “Herhaling is troef, zeker in de hitparades, waar de jaren-vijftigswing van de Duitse band The Baseballs nog niet is verstomd of de retro-sound van de Duffy’s en Adele’s weerklinkt. R&B? Een lange, inwisselbare stroom zangeressen, duo’s en trio’s houdt even de aandacht vast en verdwijnt dan weer achter de horizon. Rockmuziek die mainstream wordt omarmd, zoals Bowie en Queen dat werden? Metallica misschien, maar ook dat is oud nieuws. De rest is meer van hetzelfde: garage bleef, new wave beleeft een new wave, en de eighties blijven maar terugkomen, gespiegeld worden, geparodieerd en vereerd, tot op het niveau waarop filosofen van de ‘postmoderne fase in de popmuziek’ spreken: een fase waarin recyclen van oude ideeën de norm is.”
Lees hier Terpstra’s stuk Popmuziek is passé

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.