Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Jordanië draait verbod op concert homoseksuele rocker terug

  •  
29-04-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-04-29-om-15.31.56
Jordanië heeft het verbod op een optreden van een omstreden maar populaire Libanese rockband opgeheven. Het concert werd eerder nog verboden omdat het repertoire van de band oproept tot religieuze en seksuele vrijheid, wat in strijd zou zijn met lokale gewoonten en religieuze overtuigingen.
Het gaat om de groep Mashrou ‘Leila, een vijftal uit Beiroet met een homoseksuele zanger. De band bestaat sinds 2008 en heeft inmiddels vier albums uitgebracht. De zanger, Hamed Sinno, is een actief voorvechter voor LHBT-rechten in het Midden-Oosten. Afgelopen woensdag werd hun geplande optreden in Amman verboden nadat er door zowel christelijke als islamitische geestelijken en ambtenaren was geklaagd. In een verklaring liet de band woensdag weten:
‘We hebben onofficieel te horen gekregen dat we nooit meer ergens in Jordanië mogen optreden vanwege onze politieke en religieuze opvattingen en onze strijd voor seksegelijkheid en seksuele vrijheid.’
Vrijdag heeft Khalid Abu Zeid, een plaatselijke politicus die eerder het verbod aankondigde, echter gezegd: ‘We vinden het niet erg als het optreden gewoon doorgaat.’ Hij ging niet verder in op het eerdere verbod.
Het verbod was uitzonderlijk in een land als Jordanië dat er prat op gaat een baken van relatieve tolerantie te zijn en een turbulente regio waar religieus fundamentalisme aan een opmars bezig is. Hoewel de band nu toestemming heeft alsnog op te treden, zal het concert evenwel niet doorgaan. Volgens de band komt de beslissing daarvoor te laat.

Meer over:

kunst, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.