Laatste update 18:18
6

Journaliste die corruptie Malta onthulde dood door autobom

Daphne Caruana Galizia, een journaliste die veel kritiek had op de Maltese regering en een serie van artikelen schreef over corruptie, is om het leven gekomen. Een autobom ging af toen ze in haar auto stapte, vlak naast haar huis.

De explosie vond rond 15.00 plaats, en was zo krachtig dat delen van de auto in een nabijgelegen veld terecht kwamen. Caruana Galizia had volgens de locale nieuwszender TVM nog geen 15 dagen geleden aangifte gedaan bij de politie vanwege bedreiging. Op haar blog, een van de meest gelezen websites in Malta, werd ze berucht vanwege een mix van onderzoeksjournalistiek en commentaar op politici. Als resultaat werd ze veelvuldig aangeklaagd.

Ze was de eerste journaliste die de betrokkenheid van Maltese politici Konrad Mizzi en Keith Schembri bij de Panama Papers onthulde, en publiceerde dat een van de betrokken bedrijven in Panama het eigendom was van Michelle Muscat, de vrouw van de Maltese premier. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat er nieuwe verkiezingen kwamen. Caruana Galizia werd door de Amerikaanse website Politico benoemd tot een van de 28 mensen die Europa op dit moment vormen en opschudden.

Hoewel ze bekend stond om haar kritiek op de Maltese Labour Partij, leverde ze ook felle kritiek op de oppositieleider Adrian Delia.

Joseph Muscat, de premier van Malta, zegt ‘niet te zullen rusten voordat er gerechtigheid is’. Volgens de premier is het slachtoffer van de explosie nog niet geïdentificeerd maar wijzen alle indicatoren erop dat het om Caruana Galizia gaat.

Iedereen weet dat Mevrouw Caruana Galizia scherpe kritiek op mij had, zowel politiek als persoonlijk, maar niemand kan deze barbaarse daad op welke manier dan ook rechtvaardigen.

Muscat roept op tot ‘nationale eenheid’ en zegt dat ‘iedereen het recht heet om te schrijven en te zeggen wat ze willen in dit land.’

Leden van de pers noemen het echter een ‘tragische dag voor democratie’.

Times of Malta: Daphne Caruana Galizia… Malta’s most controversial journalist
Times of Malta: Daphne Caruana Galizia killed in Bidnija car blast
cc-foto: Jennifer Moo

Geef een reactie

Laatste reacties (6)