82

‘Journalisten maken karikatuur van Nederlandse moslim’

Suikerfeest, Offerfeest, hoe zit het ook al weer? Reageerders snappen niets van moslims omdat de media het verhaal verkeerd vertellen 

Als het om moslims gaat wordt er snel gediscrimineerd, gestereotypeerd en gegeneraliseerd. Zowel door journalisten als reageerders op internet.


Vandaag publiceerde het Algemeen Dagblad een artikel op Facebook met de kop: ‘Vrouw stopt man die geit wil slachten op kinderboerderij’. Een reageerder plaatste daarop een uitlokkende reactie waarbij hij waarschijnlijk dacht dat het om een moslim zou gaan, omdat bij het Offerfeest een geit of een schaap geslacht wordt ter ere van de tiende dag van de Haddj, de bedevaart naar Mekka. Hij vergiste zich, want momenteel vieren moslims geen Offerfeest, maar juist het Suikerfeest, het eind van de vastenmaand Ramadan, de heiligste maand van een moslim.

Op de reactie werd fel gereageerd:

Hoe komen jullie erbij dat het iemand is die moslim is? Omdat het een geit is? Dus als er mensen op de wereld ongeacht afkomst of wat dan ook geitenvlees eet (SIC), zijn het automatisch moslims?

De discussie werd direct gesust, maar kreeg toch nog een vreemde wending door iemand die echt niet lijkt te begrijpen dat het hier om het Suikerfeest gaat en niet om het Offerfeest.

“Niet zo raar Hayat Farissi dat daaraan gedacht wordt toch ivm geitje, einde ramadan, ritueel slachten. Maar ok, is nog niet bewezen. Jij slaat alleen ook wel erg door. Als het je niet bevalt hier, emigreren?”, luidt de volgende uitlokkende reactie.

Volgens opiniemaker en documentairemaker Abdelkarim El Fassi zijn deze uitlatingen niet verwonderlijk. En zijn het vooral ook journalisten die dit beeld voeden door een generaliserend beeld te schetsen van moslims. Dat maakt volgens hem ook dat angst voor de islam en moslims gestimuleerd wordt en dan is de vicieuze cirkel rond.

In het radioprogramma De Nieuws BV haalt El Fassi het voorbeeld aan van de demonstratie in Rotterdam tegen de oorlog in Gaza. Journalisten van zowel de NOS als het AD gingen toen de fout in door te spreken van een anti-Israel betoging omdat een klein groep ISIS-betogers het waardige protest verstoorden. El Fassi:

Waarom verkiest Nederland de ene haat boven de andere?”

Volgens hem zijn het niet de extremistische jongeren die het verpesten, maar de journalisten die een evenement niet evenwichtig in beeld brengen:

“Het zijn de journalisten die het verpesten door te kiezen om in te zoomen op karikaturen en uitzonderingen.” 

Geef een reactie

Laatste reacties (82)