Laatste update 21:19
9

Journalisten mishandeld door Italiaanse neofascisten

Afbeelding: tatoeage gespot op de hand van een sympathisant van de Italiaanse Forza Nuova-beweging, tijdens een extreemrechtse betoging in 2017. ANP.

Twee journalisten van het prominente Italiaanse weekblad L’Espresso zijn aangevallen door Italiaanse neofascisten. De journalisten werden omsingeld en mishandeld toen zij verslag probeerden te doen van een herdenking van de Acca Larentia-moorden. Op 7 januari 1978 werden drie leden van het jeugdfront van de neofascistische partij Movimento Sociale Italiano (MSI) vermoord.

Leden van de neofascistische Avanguardia Nazionale-beweging hadden zich samen met leden van Forza Nuova en Fiamme Nere verzameld op de Verano-begraafplaats in Rome om “alle kameraden vermoord op de weg naar eer” te herdenken. Toen zij verslaggever Federico Marconi en fotograaf Paolo Marchetti in het oog kregen, werden enkele leden agressief. Ze dreigden met geweld als de journalisten hun beelden niet zouden wissen en de geheugenkaarten niet zouden overhandigen. Toen iemand “L’Espresso is erger dan de politie” riep, kwamen er nog meer agressievelingen om hen heen staan. Onder hen ook de leider van Forza Nuova Roma, Giuliano Castellino, die zich vij kon bewegen ondanks dat hij onder huisarrest staat. L’Espresso vermoedt dat het vastleggen van die overtredingen de hoofdoorzaak was voor de agressie.

L’Espresso schrijft:

Castellino benaderde onze verslaggever en nam hem bij de nek. De verslaggever kreeg een reeks klappen van omstanders, anderen duwden hem of schopten tegen zijn benen. Vervolgens nam het hoofd van Forza Nuova samen met een oude militant van Avanguardia Nazionale de telefoon en de portemonnee van de journalist in. Foto’s en video’s van de dag werden gewist. Diverse persoonlijke bezittingen werden niet teruggegeven.

De redactie van L’Espresso schrijft zich niet te laten intimideren “door deze fascistische, gemene en beschamende acties”, maar wel “een harde reactie van het ministerie van Binnenlandse Zaken” te verwachten.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)