Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Justitie Frankrijk gaat Marine Le Pen vervolgen om IS-tweets

  •  
01-03-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
24163060574_035ac12b65_k
Marine Le Pen,  leider van de extreemrechtse Franse partij Front National, wordt vervolgd door de Franse justitie. Le Pen, dochter van antisemiet Jean-Marie Le Pen – de oprichter van de partij – en goede vriendin van PVV-leider Geert Wilders wordt vervolgd wegens ‘het verspreiden van gewelddadige boodschappen die terrorisme of pornografie aanmoedigen of ernstige schade aan de menselijke waardigheid’.
Concrete reden voor de vervolging zijn drie foto’s die Le Pen eind 2015 op Twitter plaatste. Ze verspreidde er foto’s van executies die door de terroristische beweging IS zijn uitgevoerd. Zo was op één van de foto’s het onthoofde lichaam van de Amerikaanse journalist James Foley te zien. Op verzoek van de nabestaanden verwijderde ze de foto uiteindelijk. Le Pen had de foto’s gepubliceerd nadat een tv-programma haar partij met IS had vergeleken. “Dit is IS” twitterde ze bij de foto’s.
Sinds november geniet Le Pen geen parlementaire immuniteit meer. Het Franse parlement besloot haar immuniteit op te heffen om vervolging voor de gewraakte tweets mogelijk te kunnen maken. Indien veroordeeld is de maximale straf die ze zou kunnen krijgen drie jaar cel en 75.000 euro boete.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.