40

Justitie laat onschuldige Nederlander in Amerikaanse gevangenis aan lot over

Man zou vrij kunnen komen als Nederland helpt ... Crowdfund-actie moet al 31 jaar onterecht opgesloten gevangene (71) redden

De Nederlander Jaitsen Singh (71) zit sinds 1989 onterecht vast in de Amerikaanse gevangenis. Hij werd veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en stiefdochter. In de loop der jaren is duidelijk geworden dat hij onschuldig is. Toch weigert het Nederlandse ministerie van Justitie mee te werken aan een vervroegde vrijlating of overplaatsing naar Nederland omdat Singh ‘niet genoeg binding zou hebben met Nederland’. Dat onthult de Volkskrant.

Singh werd tot twee keer 25 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op zijn vrouw en stiefdochter in de Californische plaats Ontario. Hij zou volgens de Amerikaanse justitie een huurmoordenaar ingeschakeld hebben om het misdrijf te plegen. De man heeft zijn onschuld altijd volgehouden, zelfs toen hij een deal kreeg aangeboden om strafvermindering te krijgen in ruil voor een bekentenis.

PrisonLaw, de Nederlandse juridische stichting die ondersteuning biedt aan gedetineerden in het buitenland, ontdekte vele onvolkomenheden in de zaak. Zo werd Singh veroordeeld op basis van dubieuze bewijzen als een getuigenverklaring afkomstig van een kroongetuige die achteraf een voor roofmoord veroordeelde heroïnejunk bleek te zijn. De aanklager bood hem geld en strafvermindering voor zijn belastende verklaring. Die informatie was toentertijd niet bekend bij de jury en rechters.

De kroongetuige heeft later moment schriftelijk verklaard zijn gefingeerde getuigenis in te willen trekken. Ook zou hij volgens een mede-gedetineerde bekend hebben zelf de moorden te plegen. Maar omdat hij vlak voor de zitting tijdens een arrestatie overleed, is die ontlastende verklaring niet onder ede bevestigd en moets Singh vast blijven zitten. De zaak werd ook eerder heropend op basis van de verzwegen kroongetuige-deal maar omdat de toenmalige advocaat van Singh een procedurefout maakte, heeft dat niets opgeleverd.

Door alle misstanden en de hoge leeftijd van Singh komt hij in aanmerking voor een vervroegde vrijlating. Zijn kans op vrijkomen zou aanzienlijk vergroot worden als Nederland hem zou opvangen en bijstaan bij zijn resocialisatie. Maar ook daarbij blijkt Singh door pech getroffen te worden. Volgens de richtlijn van het ministerie mogen Nederlandse gedetineerden in het buitenland niet langer dan vijf jaar uit Nederland weg zijn om voor een overplaatsing in aanmerking te komen. Ten tijde van Singh’s veroordeling was deze al 13 jaar niet meer woonachtig in Nederland en valt hij daardoor – schuldig of onschuldig – buiten de boot.

PrisonLaw heeft minister Van der Steur verzocht zijn discretionaire bevoegdheid op humanitaire gronden in te zetten. Dat verzoek is echter zonder verdere motivatie afgewezen, ondanks dat de vijf-jaarregel een richtlijn is en geen absolute wet. 

De hulporganisatie is een procedure gestart om Singh te ondersteunen bij het vrijkomen. Via crowdfunding hopen zij de hoge procedurekosten te kunnen dekken. De hoorzitting voor de vervroegde vrijlating wordt op 4 september in San Francisco gehouden.

foto: PrisonLaw

Geef een reactie

Laatste reacties (40)