48

‘Justitie moet opper-hacker worden’

Opstelten wil hackers terughacken ... Minister past wetgeving aan om in te kunnen breken op servers

Minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten, wil de politie de mogelijkheid geven om hackers terug te hacken. Agenten moet toegestaan worden in te kunnen breken op servers waarmee cyberaanvallen worden uitgevoerd. Daartoe dient de minister donderdag een wetsvoorstel in.

Opstelten wil beter kunnen optreden wanneer criminelen bijvoorbeeld met behulp van botnets vitale onderdelen van de samenleving platleggen. Een botnet is een netwerk van besmette computers dat hackers op afstand kunnen besturen om zo virussen te kunnen verspreiden en inloggegevens te stelen. Bijvoorbeeld om aan bedrijfsgeheimen of creditcardgegevens te komen. De afgelopen maand was een aantal banken het doelwit van DDoS-aanvallen.

De minister wil nu dat justitie en politie toegang krijgen tot de servers die daar onderdeel van zijn. Ook wil hij meer mogelijkheden om versleuteling van elektronische gegevens ongedaan te maken.

De nieuwe bevoegdheden moeten wel aan strikte voorwaarden voldoen. Zo zou de rechter van tevoren moeten toetsen of justitie en politie er gebruik van mogen maken. Verder regelt de minister in zijn wetsvoorstel dat mensen die verdacht worden van terreurdaden of van het bezit van kinderporno verplicht moeten meewerken aan het openen van versleutelde bestanden op hun computer.

NOS: Opstelten: wet voor terughacken

Geef een reactie

Laatste reacties (48)