19

‘Justitie prutst met aanpak vrouwenhandel’

Volgens schrijver en onderzoeksjournalist Maria Genova is de Wet regulering prostitutie 'een halfbakken wet'

Bij Justitie is beleid in de maak om vrouwenhandel aan te te pakken, maar volgens schrijfster en onderzoeksjournalist Maria Genova pakt dat beleid de werkelijke problemen niet aan. Volgens haar faalt het beleid tegen vrouwenhandel omdat de nieuwe wet niets doet om fundamentele zaken te veranderen. Slachtoffers blijven onbeschermd.

Genova bood dinsdag een zwartboek aan over mensenhandel aan de Tweede Kamer. Daarmee wil ze aandacht vragen voor de aanpak van gedwongen prostitutie. Wachtlijsten voor opvanghuizen zijn te lang en soms moeten slachtoffers van loverboys wekenlang wachten voordat ze aangifte kunnen doen. Ook ontbreekt het bij de politie aan capaciteit om achter kwaadaardige pooiers aan te gaan.

Ook de straffen zijn volgens haar veel te laag:

40 procent van de daders krijgt minder dan een jaar. Natuurlijk doen slachtoffers dan geen aangifte. Ik heb contact met een Nederlands meisje dat is gevlucht naar Australië nadat ze aangifte had gedaan tegen een bende vrouwenhandelaren. Twee van hen werden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs en volgden haar overal”, zegt ze tegen Metro.

Bij Justitie is nu de Wet regulering prostitutie in de maak, maar die noemt Genova ‘een halfbakken wet’. Deze stelt dat hoerenlopers straks een nummer moeten bellen om na te gaan of de prostituee die zij hebben besteld geregistreerd. “Denk je nou echt dat zoiets gaat werken?”, stelt Genova.

Genova is eveneens Joop opiniemaker en schreef onlangs het boek ‘Vrouwen te koop. Loverboys, stalkers en seksslavinnen’. Het is een verslag dat ze schreef nadat ze honderden e-mails kreeg van slachtoffers van vrouwenhandel, eerwraak en gedwongen prostitutie.

Metro: Nieuwe wet prostitutie ‘halfbakken’

cc-foto: Nicubuno Photo
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (19)