21

Justitie VS legt beslag op telefoongegevens journalisten

Regering Obama jaagt op lekken naar de media

Het Amerikaanse ministerie van justitie heeft in het geheim beslag gelegd op twee maanden aan telefoongegevens van journalisten van Associated Press. Dat meldt nieuwssite NU.nl op basis van berichtgeving van het persbureau zelf.

NU.nl:

Het gaat om binnenkomende en uitgaande telefoontjes en de duur daarvan op de werk- en privénummers van individuele verslaggevers, alsook de algemene nummers van kantoren van het persbureau in New York, Washington en Hartford. Verder zijn ook de gegevens verkregen van het AP-nummer op de perstribune van het Huis van Afgevaardigden, allemaal in april en mei 2012.

Het ministerie van justitie stelde AP achteraf van de beslaglegging op de hoogte in een brief. Een reden wordt hierin niet genoemd, maar mogelijk is er een verband met een onderzoek naar het uitlekken van een verijdelde bomaanslag van de Jemenitische tak van Al-Qaida op een verkeersvliegtuig naar de VS in het voorjaar van 2012.
De regering Obama doet agressief onderzoek naar het uitlekken van vertrouwelijke informatie naar de media. Zij heeft zes zaken lopen tegen mensen die ervan worden verdacht informatie te hebben doorgespeeld, meer dan onder alle voorgaande presidenten bij elkaar.
AP-directeur Gary Pruitt heeft bij minister van justitie Eric Holder tegen de gang van zaken geprotesteerd en geëist dat de gegevens worden teruggegeven en dat alle kopieën worden vernietigd. Volgens Pruitt is er geen enkele rechtvaardiging voor een dergelijk breed opgezet onderzoek, aldus NU.nl.

NU.nl: Justitie VS legt in het geheim beslag op gegevens journalisten

Geef een reactie

Laatste reacties (21)