Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Justitie wil wanbetalers achter slot en grendel

  •  
19-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
rechtszaal300.jpg
Forse toename aantal wanbetalers in Nederland … Justitie wil met celstraf betaling afdwingen ... Rechters werken niet mee: 'Celstraf helpt niet bij arme wanbetaler'
Het afgelopen jaar moesten maar liefst 200.000 mensen voor de rechter verschijnen omdat ze hun boetes niet hebben betaald. Dat zijn er bijna twee keer zoveel als in 2012, meldt het AD. De kop boven het artikel: ‘Nederlanders weigeren massaal boetes te betalen’, maar of van dat weigeren echt sprake is, lijkt nog maar de vraag: steeds vaker kúnnen de wanbetalers het geld simpelweg niet opbrengen.
Maandag verschijnt het jaarverslag van de Raad voor de Rechtspraak. Daaruit blijkt dat zo’n 155.000 wetsovertreders op geen enkele aanmaning of deurwaarder hebben gereageerd. Een jaar eerder was dat nog de helft. Veel van hen moet voor de rechter verschijnen, justitie ziet ze graag een aantal dagen in een cel belanden om zo betaling af te dwingen. Rechters vragen zich echter af of deze maatregel het doel niet voorbij schiet.
RTEmagicC_bewaarder620.jpg
Op zittingen verschijnen veelal mensen die diep in de schulden zitten en simpelweg niet in staat zijn om te betalen. “Dreigen met paar dagen in een cel is bedoeld voor de overtreders die het geld wel hebben, maar niet willen betalen”, aldus de Amsterdamse kantonrechter Voetelink. “Maar mensen die aan de onderkant van de maatschappij leven, diep in de schulden zitten en het echt niet kunnen betalen, help je daar niet mee. De boete blijft namelijk gewoon staan.”
Voortaan wijzen de Amsterdamse rechters de gijzelingsverzoeken daarom stelselmatig af, tenzij justitie kan bewijzen dat er sprake is van onwil.
Wie een uitkering heeft en in de gevangenis belandt, wordt overigens gekort op zijn uitkering gedurende het aantal dagen van detentie. Wie in de cel zit heeft namelijk geen recht op een uitkering.
cc-foto artikel: Veiligheid en Justitie

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.