191

Juwelier Deurne zat eerder vast voor poging tot doodslag

Juwelier in 2004 veroordeeld ... Volgens advocaten nabestaanden kan strafblad rol spelen in verloop van de zaak

De juwelier uit Deurne in wiens winkel onlangs twee overvallers zijn doodgeschoten, heeft in het verleden vastgezeten voor een poging tot doodslag. Dat meldt de Volkskrant. De advocaten van de nabestaanden menen dat dit strafblad een rol kan gaan spelen in het verdere verloop van de zaak.

Twee overvallers kwamen onlangs om het leven na een schietpartij in juwelierszaak Goldies in Deurne. De juwelier en zijn vrouw worden officieel verdacht van het medeplegen van doodslag. Justitie liet vrij snel na het incident weten dat het erop lijkt dat het koppen zichzelf op een ‘rechtvaardige en juiste wijze’ heeft verdedigd. Dat snelle oordeel kwam de Officier van Justitie op kritiek te staan.

Nu blijkt uit een vonnis van de rechtbank Denk Bosch dat juwelier Willy S. in 2004 al is veroordeel voor een poging tot doodslag. Volgens het Eindhovens Dagblad heeft hij destijds een dorpsgenoot mishandeld in café Zanzibar, omdat die met zijn vrouw stond te zoenen. De Volkskrant omschrijft:

Daarop werd de dorpsgenoot achttien keer hard tegen het hoofd geslagen en met geschoeide voet in het gezicht getrapt. Het slachtoffer hield er kneuzingen, losse tanden en een gebroken jukbeen aan over. Alles werd vastgelegd op een bewakingscamera. Willy S. was onder invloed van alcohol en zei zich in de rechtbank niets van het hele voorval te kunnen herinneren.

Advocaat Peter Plasman staat de nabestaanden van de doodgeschoten overvaller Abdel bij. Volgens hem kan deze eerdere veroordeling relevant worden. Plasman:

Als straks blijkt dat de juweliers honderd procent uit noodweer hebben gehandeld, dan doet het er niet toe. Maar als daar toch twijfel over komt, is dit delict wel een van de factoren die wordt meegewogen. Dan gaat het vooral om het punt of er geen lichtere middelen voorhanden waren, en of deze man verweten kan worden dat hij te makkelijk een vuurwapen voor het grijpen heeft gelegd. Want eerder heeft hij laten zien nogal licht ontvlambaar te zijn.

Hoogleraar strafrecht van de Radboud Universiteit Piet Hein van Kempen sluit zich daarbij aan:

Een strafblad wordt alleen relevant als een beroep op noodweer niet slaagt. Stel dat er een situatie was waarin het helemaal niet zo noodzakelijk was om jezelf te verdedigen, of dat er sprake van lijkt dat hij iemand uit wraak bewust heeft omgebracht, dan gaat zo’n eerdere mishandeling een rol spelen bij de beoordeling. Dat geldt alleen in het geval dat de juwelier heeft geschoten. Als het zijn vrouw was, doet dit vonnis er niet toe.

De advocaat die de juweliers verdedigt stelt dat de man de schoten niet heeft gelost, maar zijn vrouw. Daarom acht hij het strafblad irrelevant. Het OM kan dit niet bevestigen. Een woordvoerster laat weten dat het onderzoek nog volop loopt. “Het kan nog weken duren voor wij beslissen of deze zaak naar de rechter gaat. Voor die tijd doen wij geen mededelingen.”

De Volkskrant: Juwelier Deurne eerder veroordeeld voor poging tot doodslag

Geef een reactie

Laatste reacties (191)