101

Kabinet biedt met uitzetting bedreigde kinderen geen hoop

Het kabinet gaat niet opnieuw kijken naar de regeling voor het Kinderpardon. Die humanitaire maatregel werd in de vorige kabinetsperiode afgedwongen door de PvdA maar de uitvoering biedt de meeste kinderen geen enkele soelaas. Het merendeel van de aanvragen om in aanmerking te komen voor de pardon-regelijnhg wordt afgewezen, ook al wonen de kinderen meer dan vijf jaar in Nederland.

Meer dan 100.000 mensen hebben zich via petitie-site De Goede Zaak met een reeks petities geschaard achter verruiming van het Kinderpardon.

Kom in actie voor ruim 400 gewortelde kinderen die uitgezet dreigen te worden! Teken de petitie #zezijnalthuis en stuur nu je eigen gemeente een bericht via de actie kinderpardongemeenten. Wij verzoeken om een wet en verblijfsrecht voor álle gewortelde kinderen in Nederland, want ze zijn al thuis.

Die oproep vindt vooralsnog geen gehoor bij coalitiepartner D66, zo blijkt uit de reactie van Alexander Pechtold bij de NOS:

In het regeerakkoord staat dat het kinderpardon niet wordt uitgebreid. Volgens Pechtold is het regeerakkoord duidelijk en is het niet nodig om het regeerakkoord open te breken. “Geen enkele casus is hetzelfde. We hebben twee instanties die het geheel kunnen wegen en beoordelen en dat zijn de rechter en de staatssecretaris.” Pechtold benadrukte dat hij niet blij is dat de kinderen in het geval van Lili en Howick tot inzet zijn gemaakt, hoe goed bedoeld ook. “Dit is niet zoals ik hoop hoe we het draagvlak voor het asielbeleid vormgeven.”

Rutte wil geen nieuwe discussie over het Kinderpardon en ook CDA-leider Buma is onvermurwbaar. “De rechtvaardigheid zegt toch: voldoe je niet aan de regels, dan moet je terugkeren.”

Kinderbeschermers leggen zich niet neer bij de halsstarrige houding van het kabinet, meldt het AD:

Defence for Children wil dat de wetgeving wél wordt aangepast. ,,Hier is het laatste woord nog niet over gezegd”, zegt een woordvoerster. ,,Als de wet- en regelgeving niet wijzigt, dan blijven we aan de gang met kinderen die hier al heel lang zijn en die de steun van het volk krijgen, maar toch in onzekerheid leven. We gaan de discussie aan, we vinden dat de Tweede Kamer erover moet debatteren. Hier moet een einde aan komen.”

De moeder van Lili en Howick wil zich ondertussen zo snel mogelijk bij haar kinderen voegen. Dat gaat vermoedelijk ook redelijk snel lukken, tot grote vreugde van de twee kinderen die dromen van de hereniging.

cc-foto: Sacha de Rosner

Geef een reactie

Laatste reacties (101)