12

Kabinet blijft bij bezuinigingen op Publieke Omroep

Dekker: Geen concessies, de bezuinigingen zijn ingeboekt ... Jan Slagter (MAX) naar de rechter

Staatssecretaris Dekker (Media) houdt vast aan de extra bezuiniging van 100 miljoen euro op de Publieke Omroep vanaf 2016. Die bezuiniging komt bovenop de korting van 200 miljoen die is opgelegd door het vorige kabinet.

Verschillende oppositiepartijen pleiten ervoor de extra bezuiniging te schrappen omdat die te veel nadelige gevolgen zouden hebben voor de programma’s van de omroepen. Dekker toonde zich in de Tweede Kamer niet gevoelig voor dat argument. “Ik wil praten over de invulling van de bezuiniging, maar niet met partijen die de 100 miljoen van tafel willen. (…) De bezuinigingen zijn ingeboekt” aldus de VVD-bewindsman.

Dekker wil ook de beoogde omroepfusies niet uitstellen, zoals D66 eerder deze week voorstelde. Het is volgens hem juist zaak haast te maken met de fusies, die nodig zijn om de beoogde besparingen te halen.

De PvdA verkeert in een lastige positie. In het regeerakkoord heeft de partij ingestemd met de bezuinigingsplannen, maar PvdA-woordvoerder Martijn van Dam wil nu alleen akkoord gaan als er een breed draagvlak voor is in de volksvertegenwoordiging. Zoals het er nu uitziet zou de coalitie in de Eerste Kamer voor een meerderheid uitsluitend afhankelijk zijn van steun van de PVV.

Voorzitter Jan Slagter van Omroep Max gaat de Staat aanklagen omdat hij vindt dat burgers te veel betalen voor de Publieke Omroep. Sinds het Kijk- en Luistergeld is afgeschaft wordt de Publieke Omroep gefinancierd uit de inkomstenbelasting. Daarvoor is 1,1% gereserveerd, wat zou neerkomen op ruim 1 miljard euro per jaar. Slagter zegt in het Algemeen Dagblad dat dat bedrag volledig naar de omroepen moeten gaan, en anders zou de belasting voor burgers omlaag moeten. Hij wil dat de rechter zich daarover uitspreekt.

Algemeen Dagblad: Jan Slagter klaagt Staat aan

Geef een reactie

Laatste reacties (12)