42

Kabinet blijft weg bij EK

Mensenrechtensituatie in het land, maar ook de strafzaak tegen oppositieleider Timosjenko reden voor Europese politici om weg te blijven van EK voetbal

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat het kabinet wegblijft bij het EK voetbal in Oekraïne als de situatie rond de veroordeelde oud-premier Joelia Timosjenko en andere gevangen niet verbetert. Dat schrijft de Volkskrant. In elk geval CDA, PvdA, SP en D66 staan hier op

Update 22:30 

Het kabinet mijdt het EK, zo us besloten. De NOS meldt:

Leden van het demissionaire kabinet en van de koninklijke familie gaan niet naar EK-wedstrijden in Oekraïne als de situatie van de gevangen oud-premier Timosjenko niet verbetert. Dat heeft minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken laten weten.

Update

Minister Edith Schippers van Sport laat in een reactie weten dat het kabinet zich zorgen maakt over Timosjenko en haar zaak nauwgezet blijft volgen, aldus de Volkskrant. “Het kabinet zal zich nog beraden hoe hiermee in relatie tot aanwezigheid bij EK-wedstrijden in Oekraine zal worden omgegaan.”
Eerder
De roep om een boycot van het Europees Kampioenschap zwelt aan, schrijft de NOS maandag. Vooral Duitsland is kritisch. Zo overweegt bondskanselier Angela Merkel haar bezoek aan Oekraïne te annuleren wegens de strafzaak en mishandeling van oppositieleider JoeliaTimosjenko, meldde weekblad Der Spiegel gisteren. Merkel zou haar ministers hetzelfde adviseren.

Eurocommissaris voor Justitie Viviane Reding heeft haar geplande bezoek aan de eerste wedstrijd van het EK afgezegd, zo meldt de NOS. “Politici mogen mensenrechtenschendingen niet tolereren. Dit is een aansporing voor andere politici om hetzelfde te doen”, zo zei ze in de Duitse krant Bild. De voorzitter van de Europese Commissie Barroso ging haar al voor

Europa maakt zich al langer zorgen over Oekraïne. Sinds president Janoekovitsj twee jaar geleden aan de macht kwam, staat de democratie in het land onder druk. De corruptie neemt toe, de persvrijheid is ingeperkt en de onafhankelijk rechtspraak staat onder druk. Sinds de veroordeling van Joelia Timosjenko groeit de kritiek. Westerse landen zien de gevangenhouding van Timosjenko als een politieke afrekening, aldus de NOS.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (42)