1

Kabinet hakt knoop eindelijk door: 80 procent postbezorgers krijgt per 1 januari contract

Het kabinet heeft de knoop doorgehakt wat betreft de ingang van de arbeidsvoorwaarden voor postbezorgers: met ingang van het nieuwe jaar moet minimaal 80 procent van de postbezorgers een arbeidscontract hebben. De afspraak werd in 2011 al gemaakt, maar er was nog geen datum besloten over wanneer de 80-procentsafspraak zou ingaan. Aanvankelijk zou deze in 2017 al ingaan, maar deze werd uiteindelijk toch weer uitgesteld.

Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) verwacht geen problemen bij de invoering. De postbedrijven hebben jaren naar dit moment toe kunnen werken, “het kan dus niet als een donderslag bij heldere hemel komen”, aldus Keijzer. Volgens de bewindsvrouw voldoet PostNL al aan de afspraak, maar moeten de concurrenten nog een tandje bij zetten. Vakbond FNV is verheugd dat het kabinet nu eindelijk de knoop heeft doorgehakt. “Maar wel rijkelijk laat”, aldus Etienne Haneveld. “Ik hoop dat de postmarkt nu volwassen wordt en er een einde komt aan concurrentie op arbeidsvoorwaarden.”

Dat er geconcurreerd wordt op arbeidsvoorwaarden blijkt onder meer uit het feit dat Sandd tegenwoordig post van consumenten met een eigen postzegel – die goedkoper is dan die van PostNL – bezorgt. Dat kan volgens FNV doordat Sandd de bezorgers zo weinig betaalt.

cc-foto: Franklin Heijnen

Geef een reactie

Laatste reactie