9

‘Kabinet heeft geen idee wat er gaande is’

Cyberhoogleraar Bart Jacobs waarschuwt: de nieuwe spionagewet is bij voorbaat al achterhaald

In december heeft de commissie Dessens de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten uit 2002 geëvalueerd. Het kabinet komt komende week met een reactie. De commissie Dessens meent dat de bevoegdheden van de geheime diensten verruimd moeten worden, en dat het toezicht moet worden vergroot. Met digitale sleepnetten zou alle communicatie voortaan ongericht moeten kunnen worden onderschept. ‘Hopeloos achterhaald’, zegt cyberhoogleraar Bart Jacobs in de Volkskrant.

“De diensten zouden juist veel gerichter moeten gaan werken”, zegt Jacobs. Bovendien zien de adviseurs van het kabinet niet in dat inlichtingendiensten in ‘eindpunten’ van communicatie proberen binnen te dringen. Telefoons, computers, servers van internetbedrijven, daar proberen ze in te kijken. Jacobs:

Die operaties worden in het rapport-Dessens niet als belangrijke trend onderkend. Het lijkt wel of Dessens achteruit heeft gekeken in plaat van vooruit.”

Jacobs vindt dat de spionagediscussie in politiek gekrakeel gestrand is. Men heeft het er wel over, maar de inhoud komt veel te weinig aan bod. Zo vraagt hij zich af: “Die 1,8 miljoen telefoongegevens bleken dus door Nederland te zijn opgevangen en niet door de Amerikanen. Maar om hoeveel gesprekken ging het nou? En waar zijn ze voor gebruikt?” In de Tweede Kamer is weliswaar over de kwestie gesproken, maar de échte vragen zijn niet gesteld. De antwoorden blijven dan ook vooralsnog uit.

De Volkskrant: ‘Nieuwe spionagewet bij voorbaat achterhaald’

cc-foto: Johan Nilsson

Geef een reactie

Laatste reacties (9)