37

Kabinet komt bedrijven na Rusland-boycot tegemoet

Kabinet overweegt onder meer het tijdelijk toestaan van werktijdverkorting en het verruimen van garantiestellingen

Het kabinet bereidt een reeks steunmaatregelen voor, voor de bedrijven die het zwaarst worden getroffen door de Russische sancties. Dat meldt nrcQ. Gedacht wordt onder meer aan het tijdelijk toestaan van werktijdverkorting, het verruimen van garantiestellingen en het vinden van nieuwe afzetmarkten.


Staatssecretaris Sharon Dijksma trok vrijdag met een doosje groente en fruit naar de Tweede Kamer. Met dat symbool wilde ze de boeren en tuinders een hart onder de riem steken. Dijksma:

Het is altijd goed om Nederlandse groente en Nederlands fruit te eten, maar zeker vandaag.”

De steunmaatregelen van het kabinet staan los van de financiële steun die vanuit Brussel zal komen. In Europa pleitte Dijksma er eerder al voor dat bederfelijk waar beschikbaar wordt gesteld aan voedselbanken en andere sociale instellingen. Maandag zal duidelijk worden welke maatregelen Europa in de planning heeft om de boycot te verzachten. Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland-voorzitter Albert Jan Maat liet eerder al weten te rekenen op een forse compensatie vanuit de Europese Unie:

Een snelle actie van de Europese Commissie is geboden om de prijsval op de markt te compenseren. Wij roepen dan ook op tot een robuust crisisfonds.”

‘Exporteurs nauwelijks geraakt’
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht vrijdag nieuwe berekeningen uit waaruit blijkt dat de Russische boycot Nederlandse exporteurs ‘nauwelijks’ raakt. ‘Slechts’ vierhonderd bedrijven – 10 procent van alle ondernemingen in de sector – heeft last van de sancties. Het aandeel geboycotte goederen is voor 80 procent van deze bedrijven bovendien minder dan 25 procent van de totale export. Daarbij komt dat de exportwaarde maar een klein deel beslaat van de totale omzet.

nrcQ: Kabinet steunt bedrijven die last hebben van boycot Rusland

Geef een reactie

Laatste reacties (37)