27

Kabinet moet dealen met nog meer pessimisme

Economen waken voor nog meer nieuwe bezuinigingen … Werkloosheid naar 7 procent

De afgelopen maand is de werkloosheid in Nederland verder gestegen. Het CBS meldt nu een percentage van 7 procent. Inmiddels zijn er 16.000 meer werklozen dan in oktober van dit jaar. In een jaar tijd zijn er in Nederland bijna 100 duizend werklozen toegenomen. Tegelijkertijd is ook het consumentenvertrouwen verslechterd. De afgelopen drie jaar was de consument niet zo somber als nu.


De werkloosheid daalt het sterkst onder jongeren en is inmiddels opgelopen tot 13,7 procent. Onder 25-plussers is ruim 6 procent werkloos. Met name in de sectoren landbouw, horeca en de bouw is het aantal mensen met een WW-uitkering relatief sterk. In het onderwijs en het openbaar bestuur namen die aanvragen juist af.

Vicepremier Asscher maakte gisteren duidelijk dat er geen groot sociaal akkoord komt, maar kondigde een reeks sociale akkoorden aan. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft inmiddels 100 miljoen euro vrijgemaakt om de bouw aan te trekken en de werkloosheid onder jongeren en ouderen terug te dringen.

Onder economen is inmiddels de discussie ontstaan over nieuwe bezuinigingen. Ze waken hiervoor omdat het nog verder aantrekken van de broekriem voor nog meer economische schade kan zorgen. Minister Dijsselbloem (Financiën) en premier Rutte maakten gisteren bekend dat het kabinet in ieder geval tot en met maart volgend jaar wacht met die beslissing.

Ook blijkt uit cijfers van het CBS dat het consumentenvertrouwen verder is afgenomen. In december daalde het vertrouwen 2 punten en kwam uit op -39. Ook over het komende jaar zijn consumenten pessimistischer geworden. Over hun eigen financiële situatie is de komende maanden zijn consumenten iets minder negatief.

NRC: Werkloosheid naar 7 procent – consumenten ‘zeer pessimistisch’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)