57

‘Kabinet moet nú kiezen: linksom of rechtsom steun zoeken’

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik: kabinet moet voor eind van het jaar deal sluiten met oppositie, anders 'is het kabinet uitgeregeerd'

Het kabinet moet kiezen waar het steun zoekt voor zijn plannen, rechtsom via het CDA of linksom, met SP, D66 en GroenLinks. Dat stelt GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik in een interview met NU.nl.


De komende maanden moet het kabinet steun zoeken voor de begroting, het pensioenplan, het belastingplan en meer. “Daarvoor is een deal met de oppositie nodig, of ze nou willen of niet”, zegt Van Ojik tegen NU.nl.

Linksom of rechtsom
Volgens de GroenLinks-leider staat het kabinet voor de keuze, linksom of rechtsom:

Het CDA staat tegenwoordig rechts van het kabinet. Die willen geen banenplan van Asscher, maar nog meer bezuinigen. Die willen iedereen op nullijn. Het kabinet kan via rechts met CDA en als ze dat niet willen, moeten ze met andere gaan partijen gaan praten, zoals de SP, D66 en GroenLinks.”

Van Ojik stelt vast dat het kabinet in een jaar tijd nauwelijks is opgeschoten. GroenLinks wil een bijdrage leveren om de koers “ten goede te keren”. De partij wil vooral dat het kabinet iets doet aan de werkloosheid, de afnemende kwaliteit van onderwijs en zorg en de afbraak van de kinderopvang. Ook de vergroening van de economie moet als het aan GroenLinks ligt een impuls krijgen.

Bij eventuele nieuwe verkiezingen is Van Ojik beschikbaar voor het lijsttrekkerschap. “Ik ben nog maar een jaar bezig en we hebben veel gedaan, maar de opbouw is nog volop bezig. Daar zou ik graag bij zijn”, aldus Van Ojik.

GroenLinks kwam na de verkiezingsnederlaag in 2012 in zwaar weer. De volledige partijtop zag zich gedwongen op te stappen. 2013 verloopt vooralsnog kalm voor de partij.

NU.nl: GroenLinks-leider Van Ojik stelt kabinet ultimatum

Geef een reactie

Laatste reacties (57)