Laatste update 10:56
54

Kabinet pakt laagste inkomens: ‘Tot bijna 100 euro minder huurtoeslag’

In 2022 krijgen huurders straks gemiddeld 94 euro per jaar minder aan huurtoeslag. Huurders die genoodzaakt zijn om aanspraak te maken op de huurtoeslag om de huur te kunnen betalen, zullen door deze maatregel van kabinet Rutte III hard in de portemonnee worden getroffen. Het kabinet heeft namelijk besloten om het deel van de huur waar de huurtoeslag niet voor geldt, de zogenoemde basishuur, versneld te verhogen om op die manier 138 miljoen euro te kunnen besparen.

De Woonbond berekende op verzoek van het AD wat die maatregel in financieel opzicht betekent. NOS schrijft:

Volgens de Woonbond betekent dit dat huurders die toeslag krijgen er in 2019 gemiddeld 24 euro op achteruit gaan. In 2020 is dat 43 euro en in 2021 gaat het om 57 euro. In 2022 komt de verlaging op gemiddeld 94 euro uit.

De directeur van de Woonbond noemt de maatregel dan ook schandalig omdat juist de laagste inkomens erop achteruit gaan. “Als je moet rondkomen van duizend euro per maand, hakt elke euro minder er hard in”, aldus Paping. De huurtoeslag is juist in het leven geroepen om deze groep te beschermen, maar die bescherming wordt nu beetje bij beetje afgebroken. In totaal krijgen zo’n 1,4 miljoen Nederlanders huurtoeslag; dat is een uitgave van zo’n 4 miljard euro per jaar. De maatregel moet 138 miljoen euro opleven.

cc-foto: The_Riel_Thing

Geef een reactie

Laatste reacties (54)