Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet passeert RvS en zet verkleining parlement door

  •  
13-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rutte300_12.jpg
Ondanks negatief advies van Raad van State wil het demissionaire kabinet Tweede en Eerste Kamer fors verkleinen
Het kabinet heeft besloten het advies van de Raad van State in de wind te slaan en de Tweede en Eerste Kamer fors te verkleinen. In het wetsvoorstel staat dat het aantal zetels in de Tweede Kamer van 150 naar 100 terug gebracht moeten worden en het aantal zetels in de Eerste Kamer van 75 naar 50.
Premier Mark Rutte maakte het voornemen zelf vanmiddag, na de laatste ministerraad voor de zomervakantie, bekend. Hij noemt het wetsvoorstel een logische stap ‘na alle maatregelen die we hebben genomen om de overheidsfinanciën op orde te brengen’.
6809353912_9b5aa8cbe6
Het kabinet heeft ervoor gekozen het wetsvoorstel, ondanks een negatief advies van de Raad van State, toch door te voeren. Volgens Rutte omdat het kabinet ‘overwegende reden ziet om door te gaan’. Welke redenen dat exact zijn, maakte hij niet bekend. Wel noemde hij het een uitgelezen kans ‘de trap van boven schoon te vegen’. De regering is momenteel bezig de overheid fors in te krimpen, politieke ambtsdragers moeten volgens de premier dit voorbeeld volgen.
Het verkleinen van de twee Kamers der Staten-Generaal gaat overigens niet zomaar, er dient een grondwetswijziging plaats te vinden. Daarom moet het wetsvoorstel bij twee lezingen worden behandeld. Tussen de eerste en de tweede behandeling dienen Tweede Kamerverkiezingen te worden gehouden. Tot slot is bij de tweede lezing een tweederde meerderheid nodig in beide Kamers.
Het advies van de Raad van State is overigens nog niet openbaar. De Raad schrijft op de website :
De Raad van State heeft het advies op 28 november 2011 vastgesteld en doorgestuurd naar het ministerie van Algemene Zaken. Pas als het kabinet het wetsvoorstel aan de Tweede Kamer ter behandeling aanbiedt, wordt ook het advies van de Raad van State openbaar. Zo ver is het nog niet. Wanneer dat gaat gebeuren, bepaalt het kabinet.
De Volkskrant schrijft vrijdag dat ‘de dubbelrol van de huidige vice-president van de Raad van State, Piet Hein Donner, opmerkelijk is’. De krant suggereert dat Donner betrokken is geweest bij het opstellen van het advies. Daar is niets van waar. “De Raad van State heeft het advies op 28 november 2011 vastgesteld. Op vrijdag 16 december heeft het kabinet besloten om de heer Donner voor te dragen voor de benoeming tot vice-president van de Raad van State. Op 1 februari 2012 is hij vice-president van de Raad van State geworden”, zo schrijft de RvS op haar website.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.