Laatste update 16:44
38

Kabinet staat terrassen toe met stevige beperkingen, gaat avondklok opheffen

Het kabinet gaat versoepelingen aankondigen van de strenge coronamaatregelen die sinds het najaar van kracht zijn. Zo zullen onder zeer beperkende voorwaarden de terrassen mogen heropenen. Dat melden de NOS en andere media. Het kabinet wil daarbij maximaal twee personen uit verschillende huishoudens aan een terrastafel toestaan. Komt iedereen uit hetzelfde huishouden, dan mogen er meer mensen aan een tafel zitten. Ook mogen de terrassen alleen overdag open en worden ze om 18 uur weer gesloten.

De Koninklijke Horecabond verklaarde zich eerder gematigd enthousiast over de heropeningsgeruchten en benadrukte dat de voorwaarden “werkbaar én rendabel” moeten zijn.

In Finland waar de horeca, na een verplichte sluiting van zes weken, ook weer open mag zouden veel zaken alsnog gesloten blijven omdat de strenge voorwaarden onwerkbaar worden geacht. Die houden onder meer in dat zaken om 18 uur dicht moeten en er na 17 uur geen alcohol geschonken mag worden. Een horecaondernemer met 12 zaken verklaart tegenover de Helsinki Times dat het geen zin heeft om restaurants te openen als die voor het diner alweer dicht moeten.

Dinsdagavond zal naar verluidt een persconferentie worden gehouden waar de versoepelingen worden afgekondigd. Er wordt vandaag eerst nog overlegd met burgemeester. De vier grote steden dringen al langer aan op heropening van de terrassen omdat de maatregelen daar beter te handhaven zouden zijn dan in de publieke ruimte. In de praktijk nuttigen grote groepen mensen al alcohol en andere dranken op straat en in parken.

Het kabinet zou ook het maximum aantal bezoekers dat thuis ontvangen mag worden willen verdubbelen van 1 naar 2. De versoepelingen zouden 28 april moeten ingaan.

De aangekondigde versoepelingen roepen ook veel vragen op. Zoals waar de terrasbezoekers na sluiting om heen zullen gaan als de avondklok niet meer geldt.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (38)