16

Kabinet weigert uit testfase JSF te stappen

Tweede Kamermotie genegeerd. Van Middelkoop (Defensie): Demissionair kabinet mag geen besluit nemen dat bindend is voor volgend kabinet

Het demissionaire kabinet zal niet uit de testfase van het Joint Strike Fighter-project (JSF) te stappen, ondanks dat de Tweede Kamer dat per motie heeft gevraagd. Dat zei demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Volgens Van Middelkoop heeft een demissionair kabinet niet de vrijheid om een onomkeerbare beslissing te nemen die voor een volgend kabinet bindend is, zo meldt De Pers.  
Van Middelkoop zal vrijdag nog een brief aan de Tweede Kamer sturen over de kwestie. De Kamer eiste snel uitsluitsel over de manier waarop het kabinet de motie zou uitvoeren.

De motie van de PvdA om de aankoop van een eerste toestel ongedaan te maken en af te zien van de aankoop van een tweede toestel werd op 20 mei door een meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen.

Over de voordelen van het gevechtstoestel dat de F-16 moest vervangen bestaan al langer twijfels. De Kamer verklaarde het onderwerp na de val het kabinet dan ook controversieel, wat wil zeggen dat het demissionaire kabinet er geen besluit over mag nemen. De PvdA wilde het toch in de Kamer blijven behandelen.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)