Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet weigert - wéér - verbod op investeren in clusterbommen

  •  
22-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
cluster_300.jpg
Voorstel SP, PvdA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie geblokkeerd door PVC-coalitie … Minister overweegt wel subsidiestop voor instellingen die financieel profiteren van gruwelwapens 
Het kabinet blijft weigeren het investeren in clustermunitie te verbeiden. Clusterbommen bestaan uit talloze kleine bommetjes die zelfs als een oorlog allang voorbij is veel slachtoffers maken, vooral onder kinderen. Demissionair minister Donner vindt een verbod op geld verdienen aan dat soort wapens ‘niet effectief’.
De Volkskrant schrijft: 
De minister zegde wel toe na te gaan of de instellingen die in verband met de crisis financiële steun kregen van de overheid in clusterbommen investeren. Ook kijkt hij of het mogelijk is de regeling die is bedacht om kinderarbeid tegen te gaan, ook zou kunnen gelden voor bedrijven die investeren in clustermunitie. Zij krijgen dan bijvoorbeeld geen subsidie meer.
Vorig jaar werd een motie aangenomen waarin een verbod werd bepleit maar dat besluit legde het kabinet naast zich neer. Nu hielden de PVC-partners, PVV-VVD-CDA, een nieuwe motie tegen. In andere landen bestaat wel een verbod op het willen maken van winst met clusterbommen.
RTEmagicC_cluster_620_311.jpg
cc-foto: Plastic Jesus

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.