Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kabinet wil 4,5 miljard extra bezuinigen

  •  
28-02-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
357 keer bekeken
  •  
ANP-DijsselbloemSamsom300.jpg
UPDATE CPB-cijfers vallen mee, maar begrotingstekort in 2014 toch boven EU-norm ... Tweede Kamerfracties VVD en PvdA achter kabinetsplan ... Oppositie: dit is slecht nieuws ... SCP, CBS waarschuwen voor gevolgen: meer mensen in bijstand
Het begrotingstekort komt zowel dit jaar als in 2014 boven de Europese norm van drie procent uit. Dat blijkt uit nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau. Het tekort komt in 2014 op 3,4 uit. Het is lager van verwacht, toch wil het kabinet extra bezuinigingsmaatregelen treffen.
Bekijk de video in andere formaten. Update 22.00 De ministerraad besluit vrijdag over een serie maatregelen die het begrotingstekort in 2014 moeten terugdringen, zo meldt de Volkskrant. Naar verwachting komt er extra geld om de koopkracht van de laagstbetaalden te versterken en de werkloosheid terug te dringen. Maar het wordt geen dichtgetimmerd pakket, zeggen ingewijden. De oppositiepartijen en de sociale partners kunnen er nog over meepraten over. De plannen volgens de Volkskrant: 
Daarin staat onder meer dat er in 2014 voor ongeveer 4,5 miljard euro wordt bezuinigd en 800 miljoen wordt uitgegeven aan investeringen in de wegenbouw (500 miljoen) en de koopkracht van de laagste inkomens (300 miljoen). Bezuinigd wordt er door werknemers in de zorg en elders in de publieke sector op de nullijn te zetten (totaal 2 miljard euro), de belastingschijven te bevriezen (1,1 miljard), een geplande lastenverlichting voor het bedrijfsleven te schrappen (640 miljoen), te korten op het Gemeente- en Provinciefonds (200 miljoen) en via het bevriezen van budgetten van ministeries (700 miljoen).
De fracties van VVD en PvdA in de Tweede Kamer hebben zich inmiddels achter het kabinet geschaard. De Volkskrant meldt:
De PvdA-fractie werd donderdagmiddag bijgepraat door fractievoorzitter Diederik Samsom en financieel specialist Henk Nijboer. Vanuit de fractie werden geen blokkades opgeworpen, aldus een betrokkene. Bij de VVD schaarde de fractie zich donderdagavond achter de plannen zoals die er nu liggen.
In Nieuwsuur van donderdagavond laten de fractievoorzitters van de oppositiepartijen weten dat hun steun niet zo vanzelfsprekend zal zijn. Dat zal het voor het kabinet nog een klus maken om de plannen door de Eerste Kamer te krijgen. De coalitiepartijen hebben daar geen meerderheid.
Eerder Het begrotingstekort komt volgend jaar uit op 3,4 procent. Een meevaller, maar ondanks dat wil VVD-fractieleider Halbe Zijlstra de extra bezuiniging van 4 miljard toch doorzetten.
Volgens de nieuwste CPB-cijfers komt het Nederlandse begrotingstekort volgend jaar uit op 3,3 procent. Dat betekent dat er toch extra bezuinigd moet worden want het kabinet gaf eerder aan onder de 3 procent te willen blijven.
Zijlstra verwacht dat het kabinet morgen al een besluit neemt over de precieze hoogte van het nieuwe bezuinigingsbedrag. Hij liet vanochtend al weten de belastingen niet extra te willen verhogen, maar het is waarschijnlijk dat het kabinet zowel moet bezuinigingen als een lastverzwaring moet doorvoeren.
Oppositie: ‘slecht nieuws’ De oppositie heeft het nieuws niet ontvangen als een ‘meevaller’, maar als ‘slecht nieuws’. D66-leider Alexander Pechtold roept het kabinet en de sociale huurpartners op om zo snel mogelijk met oplossingen te komen en 2013 niet als een ‘verloren jaar; te beschouwen.
GroenLinks fractievoorzitter Bram van Ojik wil dat het kabinet niet verder gaat met ‘ondoordacht bezuinigingsbeleid’. Hij vindt dat de mensen boven de cijfers gesteld moeten worden en dat de economie ‘slim en duurzaam’ moet worden hervormd.
SP-leider Roemer pleit voor meer investeringen in plaats van besparingen:
Het kabinet moet stoppen in de koplampen van de bezuinigingen te kijken. Het heeft een enorme plaat voor de kop, het vertrouwen van de mensen herstelt wel.
PvdA-fractieleider Diederik Samsom gaf woensdagavond in Pauw & Witteman aan half april een ‘Oranje-akkoord’ wil hebben bereikt. Zijlstra hoopt dat het ‘geen politieke gekrakeel’ nodig is om de hoogte van de nieuwe bezuinigingen vast te stellen.
Of extra bezuinigingen echt zullen helpen is nog afwachten. Topambtenaren hebben het advies gegeven te bezuinigingen omdat het staatstekort pas zou dalen bij 2 procent, maar dit blijkt toch al moeilijk haalbaar omdat de economie nauwelijks groeit. Het SCP verwacht volgend jaar een groei met 1 procent terwijl de werkloosheid blijft oplopen.
Tegenstanders menen dat nieuwe bezuinigingen rampzalige gevolgen hebben. Het IMF meent zelfs, wijzend naar de gebeurtenissen in Griekenland, dat de impact ‘schromelijk wordt onderschat’. Coen Teulings, directeur van het SCP meent al langer dat extra bezuinigingen niet nodig zijn omdat Nederland één van de landen is die het best toegang heeft tot de kapitaalmarkt. Nederland kan momenteel heel goedkoop geld lenen om bijvoorbeeld te investeren in het onderwijs en de zorg.
Het CBS meldde vanochtend dat het aantal mensen in de bijstand oploopt. Eind 2012 kregen 325.000 mensen een bijstandsuitkering. Dat zijn er 9000 meer dan in 2011. In dat aantal is het aantal bijstandsuitkeringen aan jongeren gedaald ten opzichte van het jaar ervoor.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.