19

Kabinet wil meer operationale krijgsmacht overhouden

VVD en CDA gaan bezuinigingsplannen defensie aanpassen

Regeringspartijen CDA en VVD zijn nog niet helemaal tevreden over de bezuinigingsplannen bij defensie. Ze willen meer operationele krijgsmacht overhouden en daarvoor moet nog meer bezuinigd worden op ondersteunende diensten en functies in de bestuurslaag dan nu al gebeurd.

Volgens Tweede Kamerlid Raymond Knops (CDA) is het nieuwe motto ‘more indians, less chiefs’. Door meer op ondersteunende diensten, zoals materieelonderhoud, te korten wil ze bijvoorbeeld geld overhouden om toch een aantal Cougar-helikopters te behouden. In de huidige plannen worden alle zeventien helikopters geschrapt. Ook willen CDA en VVD de opties bekijken hoe bezuinigingen doorgevoerd kunnen worden die later toch gemakkelijk onomkeerbaar gemaakt kunnen worden. De grootste besparingspost is het verdwijnen van alle zestig Leopardtanks. Het kabinet onderzocht al eerder hoe toch een deel van deze artillerie behouden kan worden, maar zonder succes.

De plannen van minister Hillen (Defensie) om een miljard euro op Defensie te bezuinigen gaan nog steeds door. Regeringspartijen VVD en CDA willen de bezuinigingsposten alleen iets anders verdelen. NRC schrijft dat CDA en VVD momenteel nog flink in onderhandeling zijn over de wijzigingsplannen die maandag in het Kamerdebat gepresenteerd zullen worden.

Lees meer bij NRC: VVD en CDA willen bezuinigingen op Defensie aanpassen

cc-foto: Gewoonmartijn

Geef een reactie

Laatste reacties (19)