35

Kabinet wist al in oorlog dat prins Bernhard lid was van SS

NRC stuit op nieuwe bewijzen in Nationaal Archief

Het Nederlandse kabinet wist al tijdens de Tweede Wereldoorlog dat prins Bernhard lid was geweest van de SS. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad in het Nationaal Archief in Den Haag.

Hoewel er in de Amerikaanse pers vanaf 1941 geruchten opdoken over een mogelijk SS-lidmaatschap van Bernhard, gaf de prins dat pas in een interview met de Volkskrant dat na zijn dood in 2004 verscheen, voor het eerst volmondig toe. Dat hij lid was van de NSDAP heeft hij tot het laatst bestreden.

Tot nu toe was niet bekend of de Nederlandse regering wist of deze berichten een grond van waarheid hadden. NRC vond echter evidente bewijzen in nieuw openbaar gemaakt materiaal uit Het Nationaal Archief.

In een codetelegram uit september 1944 vraagt Alexander Loudon, Nederlands ambassadeur in de VS, aan Buitenlandse Zaken hoe de krantenberichten over Bernhards SS-lidmaatschap weersproken moeten worden. Een dag later antwoordt minister van Buitenlandse Zaken Eelco van Kleffens, ook per gecodeerd telegram:

Ik maak hieruit op dat U wellicht niet bekend is dat de betrokkene inderdaad korten tijd lid is geweest van een S.S. hulpdienst, waaraan hij, wellicht om erger te voorkomen, toen niet kon ontkomen.

Volgens NIOD-historicus Gerard Aalders is dit telegram van Van Kleffens het vroegste bewijs dat het Nederlandse kabinet al tijdens de Tweede Wereldoorlog wist dat Bernhard lid was geweest van de SS, zo meldt NRC. Of koningin Wilhelmina en prinses Juliana ook op de hoogte waren, is sterk de vraag. 

Geef een reactie

Laatste reacties (35)