389

Kabinetsformatie: Rechts wéér aan zet

Update: 'CDA-dissidenten blijven dwarsliggen'... Informateur Tjeenk Willink wacht met officieel verslag tot maandag, na anti-islam-speech van Wilders op 9/11... Rutte niet bang voor wat Wilders gaat zeggen... Verhagen zal speech 'nauwlettend volgen'

Het ziet ernaar uit dat informateur Herman Tjeenk Willink VVD, CDA en PVV door laat gaan met de onderhandelingen voor de formatie van een rechts kabinet. De vice-president van de Raad van State wil met zijn officiële verslag van de gesprekken die hij voerde met de fractievoorzitters wachten tot maandag, na de de anti-islam-toespraak die Geert Wilders op 11 september in New York wil voeren.

De informateur heeft donderdag een tweede ronde van gesprekken met de fractievoorzitters van VVD, CDA en PVV, gevoerd om helderheid te krijgen over de stabiliteit van een VVD/CDA-kabinet met gedoogsteun van de PVV. Dat meldt de Volkskrant.
VVD-leider en aspirant-premier Mark Rutte ontkende donderdagmiddag dat hij met spanning uitkijkt naar de anti-islamtoespraak van Wilders op de plek waar zich in 2001 twee vliegtuigen in de WTC-torens boorden.

Verhagen zei Wilders’ actie in New York vanuit zijn functie als demissionair minister van Buitenlandse Zaken nauwlettend in de gaten te houden, en indien nodig afstand te nemen. Ook Verhagen verwacht geen complicaties voor de formatie.

Update:

CDA-dissidenten Ferrier en Koppejan blijven bezwaren hebben tegen de vorming van een minderheidsregering met VVD en gedoogsteun van de PVV. De Volkskrant meldt dat beide Kamerleden hun afwijkende opstelling intern bevestigd hebben. Volgens bronnen in de CDA-fractie hebben Ferrier en Koppejan duidelijk gemaakt dat ze geen garanties geven mee te willen werken aan de PVC coalitie.

Volkskrant: Rechts krijgt vrijwel zeker groen licht voor doorstart

Volkskrant: CDA-dissidenten Ferrier en Koppejan blijven dwarsliggen

cc-foto: Judhi Prasetyo

Geef een reactie

Laatste reacties (389)