Laatste update 16:05
48

‘Kamer heeft berg boter op het hoofd met Kuzu’

De Tweede Kamer opende vol de aanval op Tunahan Kuzu van DENK omdat hij de dictatoriale politiek van Erdogan steunt. Voor VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is de kwestie zelfs aanleiding om voor screening van fractievoorzitters te pleiten.

Parlementair journalist en bestseller auteur Peter Kee geeft er uitleg over in Oh, Oh, Den Haag, de politieke rubriek van De Nieuws BV op Radio 1.

Francisco van Jole, eindredacteur van Joop, is erg kritisch op die houding van het parlement en de media. In hetzelfde debat juichte PVV-leider Geert Wilders namelijk voluit de staatsgreep in Turkije, die aan ruim tweehonderd mensen het leven kostte, toe. Het is volgens Van Jole de zoveelste keer dat Wilders het gebruik van geweld aanprijst. Afgezien van D66-leider Alexander Pechtold is er niemand die daar tegen in het geweer komt. Sterker nog, VVD-kopstukken als Schippers beweren dat ze best met Wilders een coalitie willen vormen.

Daarna ging het over het aannemen van de donorwet. Volgens Van Jole is het opvallend dat de Partij voor de Dieren tegen de wet stemde. “Hun kiezers zeggen vaak ‘van dieren krijg je meer liefde dan van de mens’, dat hebben ze nu zelf bewezen. Dieren redden nogal eens mensen maar deze mensen willen hun medemens niet redden.”

Tot slot ging het over het referendum-voorstel van Wilders. Tot verbazing van Kee juicht Van Jole dat toe. Maar dan geeft de laatste zijn toelichting: “Als hij dit echt doorvoert dan heb ik meteen twee wetten om een referendum over te houden. De eerste is dat er in de Tweede Kamer alleen partijen zitting mogen nemen als ze een democratische structuur hebben. Het tweede is een verbod op het aannemen van giften uit het buitenland, zoals Israël, Verenigde Staten maar ook Turkije en totale transparantie over de financiën. Die voorstellen zullen ruime steun krijgen van de kiezers en betekenen meteen het einde van de PVV.”

Geef een reactie

Laatste reacties (48)