76

Kamer is het eens: Liberalisering postmarkt is mislukt

Meerderheid Tweede Kamer maakt zich kwaad over salarisverhogingen na liberalisering postmarkt… SP-Kamerlid opgepakt bij demonstratie

Een meerderheid in de Tweede Kamer hekelt de salarisverhogingen en bonussen bij de top van postbedrijf PostNl. Het bedrijf ontslaat mensen en wil de pensioenen van werknemers versoberen, terwijl de top zich verrijkt. Tijdens een overleg over de postmarkt werd staatssecretaris Henk Bleker (Economische Zaken) opgeroepen iets te doen aan de huidige situatie.

CDA-Kamerlid Ad Koppejan riep zijn partijgenoot Bleker op in gesprek te gaan met de top van PostNl en er bij hen op aan te dringen van de beloningen af te zien. Hij noemt het handelen van het bedrijf ‘beschamend’. Bleker zegt in een eerder gesprek met PostNl de handelwijze al te hebben aangekaart. Ik heb gezegd dat de handelwijze niet past in de situatie waarin het bedrijf en de sector verkeert. “Ik heb het aangekaart, verder kunnen we niet gaan”, aldus de Staatssecretaris.

Drie jaar geleden is de postmarkt geliberaliseerd. De bedoeling was dat deze liberalisering gezonde concurrentie zou opleveren tussen meerdere bedrijven. Dit is echter niet gebeurd: SelektMail werd ingelijfd door Sandd en Postmail stopte met VSP. Nu zijn aleen PostNl en Sandd over. Bleker erkent dat de liberalisering niet volgens verwachting is verlopen. “Het is absoluut geen succes. Een teleurstellende uitkomst”, aldus de bewindsman.

Bij een protestactie van postbodes tegen PostNl in Den Haag is SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen door de politie opgepakt. Volgens de politie hield ze zich niet aan de regels rondom het protest: afgesproken was dat de actie tot het Plein beperkt zou blijven. Ze droegen bij de demonstratie een doodskist met bloemen erop. De politie vond het ongepast dat de demonstranten een doodskist bij zich hadden, op de dag van de herdenking van het busongeluk in Lommel. Omdat Gesthuizen en één postbode aanstalten maakten om de demonstratie buiten het Plein voort te zetten, werden ze opgepakt. Ze heeft vijf uur vastgezeten. Ze weigerde de boete van 210 euro te betalen en is uiteindelijk met een dagvaarding heengezonden.

Op twitter was er veel aandacht voor het arrest. De hashtag #freesharongesthuizen werd meteen trending. Er was veel steun voor het Kamerlid.

De Volkskrant: Bleker: ‘Liberalisering post absoluut geen succes’

Geef een reactie

Laatste reacties (76)