Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer: Kamp schiet door met verhuisplicht bijstandsgerechtigden

  •  
15-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Kamp_Hamer300.jpg
Minister van Sociale Zaken doet de tegenwerpingen van de Tweede Kamer af als smoesjes
De Tweede Kamer zet grote vraagtekens bij het voorstel van minister Kamp (Sociale Zaken) om mensen in de bijstand te verplichten te verhuizen voor een baan. Trouw meldt dat niet alleen de oppositiepartijen PvdA, SP, D66 en ChristenUnie hun twijfels hebben. Ook regeringspartij CDA zei dat de VVD-bewindsman ‘doorschiet’.
Trouw citeert een aantal Kamerleden. CDA’er Eddy van Hijum:
Wij hebben er geen moeite mee dat iemand meer reistijd moet accepteren, maar verplicht verhuizen? Geldt dat ook voor iemand met opgroeiende kinderen? En welk perspectief bied je deze mensen dan?
D66’er Fatma Koser Kaya:
Hoe het in zijn werk als een gemeente uit een regio met weinig werk, bijvoorbeeld in Limburg, iemand verplicht een baan te accepteren in Amsterdam waar het lastig is om geschikte woonruimte te vinden.”
SP-Kamerlid Sadet Karabulut:
Gaat de minister daar soms werklozenhotels beginnen? Worden de verhuiskosten betaald? En mogen mensen hun vrouw en kinderen meenemen?
Volgens Kamp zijn het allemaal smoesjes, en “precies de reden” waarom sommigen in een uitkering blijven zitten. Volgens hem is het logisch regels die al gelden voor werklozen in de WW “om passende arbeid te aanvaarden” ook toe te passen in de bijstand.
Mariëtte Hamer van de PvdA wees hem erop dat in de WW geen verhuisplicht staat. Wel dat men bereid moet zijn tot anderhalf uur te reizen voor werk.
Foto voorpagina: Henk Kamp en Mariette Hamer
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.