Laatste update 10:03
13

Kamer van Koophandel eindelijk aangesproken op privacyschending zzp’ers

Het is een bekende ergernis van zzp’ers: lastiggevallen worden door allerlei bedrijven die je iets aan willen smeren omdat de Kamer van Koophandel (KvK) – waar je je verplicht dient in te schrijven – je gegevens doorverkoopt aan derden. Na jaren van klachten trekt de Autoriteit Persoonsgegevens nu eindelijk aan de bel en stelt dat de KvK mogelijk in strijd met de wet handelt door adverteerders inzage te bieden in het handelsregister. De privacywaakhond gaat deze week in gesprek met de KvK, meldt de NOS.

Buiten het ongewenste reclame-aspect is er nog een – misschien wel nijpender – probleem met het feit dat de KvK zo losjes omspringt met de gegevens van zzp’ers. Journalisten, bekende mediafiguren en artiesten zijn vaak ook zelfstandigen, die hun onderneming bovendien noodgedwongen registreren op hun huisadres. Waardoor kwaadwillenden zoals trollen, stalkers en bedreigers heel gemakkelijk het huisadres en 06-nummer van hun slachtoffers kunnen achterhalen. Sinds kort is het mogelijk om je in te schrijven met het adres van een opdrachtgever, maar dat blijkt in de praktijk nogal een gedoe en is vaak nog steeds meer informatie dan je zelf zou willen delen.

De Kamer van Koophandel zegt zelf ‘uiterst verbaasd’ te zijn dat de Autoriteit Persoonsgegevens het niet eens is met hun werkwijze. Volgens een woordvoerder doen ze het ‘al honderd jaar zo’ omdat het handelsregister bij wet openbaar moet zijn. Volgens de KvK is de organisatie verplicht om informatie van bedrijven te geven en is het vragen om toestemming niet nodig, ook niet als die gegevens voor marketing worden gebruikt. De organisatie is dan ook niet van plan om dat te veranderen.

De Kamer van Koophandel haalt ongeveer 40 tot 50 procent van zijn inkomsten uit eigen activiteiten, waaronder de verkoop van data, veelal aan bedrijven die op grote schaal data inkopen. De Kamer van Koophandel wil niet ingaan op de mogelijke financiële consequenties van een verbod, mocht dat er komen.

Cc-foto: Dan Kamminga

Geef een reactie

Laatste reacties (13)