Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer maakt einde aan discriminatie homoseksuele leraren

  •  
08-05-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
201 keer bekeken
  •  
homoseksualiteit300.jpg
Partijen komen met wetsvoorstel … Vreemde enkele-feitconstructie wordt geschrapt ... Besturenraad not amused
Scholen mogen leraren in de toekomst niet meer weigeren of ontslaan vanwege hun geaardheid. D66, SP, VVD, GroenLinks en PvdA hebben daartoe dinsdag een wetsvoorstel ingediend. Voorheen mochten scholen voor bijzonder onderwijs homoseksuele docenten niet ontslaan op grond van het ‘enkele feit’ dat iemand homo is, maar wel als er bijkomende omstandigheden zijn, zoals bijvoorbeeld het bezoeken van de Gaypride.
D66-Kamerlid Vera Bergkamp is verheugd dat een einde wordt gemaakt aan de onduidelijke enkele-feitconstructie uit de Algemene Wet Gelijke Behandeling. Bergkamp:
Nu kan nog de ‘bijkomende omstandigheid’ van homoseksualiteit wel een grond voor het ontslag van iemand zijn. Zo kan bijvoorbeeld een leraar die een bezoek aan de Gaypride brengt of openlijk praat over een homoseksuele relatie worden ontslagen.
Het wetsvoorstel kan in zowel de Eerste als de Tweede Kamer op een meerderheid rekenen. Het is onderdeel van het zogenoemde ‘roze stembusakkoord’, een overeenkomst van de partijen om vijf kwesties op het gebied van homo-emancipatie binnen een jaar te regelen. De overige onderwerpen: de weigerambtenaar, voorlichting over seksuele diversiteit op scholen, lesbisch ouderschap en genderidentiteit.
De Besturenraad, een overkoepelende organisatie van christelijke onderwijsinstellingen, is niet blij met het wetsvoorstel. Liever ziet het dat scholen docenten gewoon mogen weigeren als zij door hun leefwijze en persoonlijke opvattingen de identiteit en grondslag van de school niet geloofwaardig kunnen uitdragen. De Besturenraad pleit er nu voor om de enkele-feitconstructie in de wet te vervangen door een alternatieve formulering van de Raad van State, waarin scholen nog wel personeel kunnen kiezen dat aansluit bij hun eigen visie.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.