59

Kamer overweegt wapens voor NS-beveiligers

De overweging is een grote breuk in de vanzelfsprekendheid dat de overheid het monopolie op geweld heeft

Naar aanleiding van verschillende mishandelingen van NS-personeel, wil een meerderheid van de Tweede Kamer laten onderzoeken of beveiligers van het vervoersbedrijf met een wapenstok en pepperspray moeten worden uitgerust. Dat meldt RTL Nieuws.

Regeringspartijen VVD en PvdA vinden steun bij vakbond FNV, die al langer pleit voor de wapens bij de NS-beveiligers. Aanleiding is de hoeveelheid geweldsincidenten tegen het spoorpersoneel.

PvdA-Kamerlid Duco Hoogland:

Wij snappen de gevoelens, het gaat van kwaad tot erger. Daarom nemen we alle vragen serieus.

Oppositiepartijen D66 en het CDA zijn tegen het pleidooi van FNV. D66-Kamerlid tientje van Veldhoven:

D66 is niet voor een wapenwedloop. De politie heeft wapens, niet allerlei andere beveiligers.

Het CDA vindt het verzoek van de vakbond geen probleem wanneer het de veiligheid vergroot. Kamerlid Martijn van Helvert:

Het moet binnen de wet passen en medewerkers moeten zich er zelf prettig bij voelen (..) maar als dat zo is en het de veiligheid vergroot, dan moet je het gewoon doen.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie is een stuk terughoudender in het uitbreiden van het monopolie op geweld naar private partijen. De woordvoerder zegt:

Over het algemeen genomen zijn wij terughoudend als het gaat om anderen dan de politie uit te rusten met pepperspray en wapenstok.

RTL Nieuws: Kamer wil onderzoek bewapening NS’ers

Cc-foto: Bert Hollander

Geef een reactie

Laatste reacties (59)