Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamer schiet JSF af

  •  
03-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
jsf_300b.jpg
Update: RTL-Nieuws: Kabinet wil helemaal niet stoppen met JSF
Het heeft even geduurd, maar na alle onheilsberichten over de JSF is een meerderheid van de Tweede Kamer ervan overtuigd dat Nederland ermee moet stoppen. PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink zegt dinsdag een motie te gaan indienen om niet door te gaan met de ontwikkeling van het gevechtsvliegtuig dat de F-16 moet vervangen. Dat meldt nieuwssite NU.nl. SP, PVV, D66 en GroenLinks hadden zich al eerder tegen het project gekeerd. De SP had ook al een motie aangekondigd. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de voortgang van het JSF-project.
5951281277_bbeeb23963
Update 23.40 uur
Het kabinet weigert te stoppen met investeringen in de JSF ondanks dat een meerderheid van de Kamer nu tegen is. Dat meldt RTL-Nieuws op basis van ‘betrouwbare bronnen’. 
De ChristenUnie dient een motie in om eerst een goede kosten-batenanalyse van stoppen met het project te maken, schrijft NU.nl. De partij wil weten hoeveel banen het kost. Eerder had GroenLinks al opgeroepen tot een parlementaire enquête over de besluitvorming.
Volgens NU zal stoppen met het gehele JSF-programma waarschijnlijk 1 miljard euro kosten. Over eventuele contracten zegt Eijsink dat het “slechts raamcontracten zijn die mogelijk tot werkgelegenheid leiden”. Zij koopt liever eventueel later “van de plank”.
Momenteel investeert Nederland in de ontwikkeling van het nieuwe gevechtsvliegtuig, maar is er nog niet definitief tot aanschaf van het toestel besloten. Defensie wil graag dat de JSF of F-35 de opvolger wordt van de F-16. Minister Hans Hillen van Defensie zei maandag nog in een interview met NU.nl dat hij haast met wilde maken met het besluit om de JSF aan te schaffen, omdat andere landen er anders met de ‘lucratieve’ opdrachten vandoor zouden gaan. Dit terwijl de kosten de pan uitrijzen en bovendien de afgelopen tijd steeds vaker mankementen aan het toestel werden gemeld. Zelfs het Amerikaanse ministerie van Defensie twijfelde of ze het toestel wel voor de eigen strijdmachten zou aanschaffen. 
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.