29

Kamer van Koophandel wil privacy Zihni Özdil niet beschermen

De Kamer van Koophandel (KvK) weigert te voldoen aan de wens van Zihni Özdil om zijn adres geheim te houden. Özdil wil niet dat zijn adres in het handelsregister verschijnt, omdat hij te maken heeft met “concrete en directe bedreigingen uit Turks-Nationalistische hoek”. Dat twittert de voormalige GroenLinks-parlementariër die zich weer heeft ingeschreven als zzp’er.

Het argument dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Özdils adres heeft ‘geredflagged’, kan de KvK niet vermurwen. Helemaal curieus wordt het als de instantie om privacyredenen weigert het gewezen Kamerlid in contact te brengen met de jurist die verantwoordelijk is voor die beslissing.

Stalken
Zzp’ers maken zich al jaren druk over de onzorgvuldige wijze waarop de Kamer van Koophandel met hun privé-informatie omspringt. In 2012 schreef cabaretier Katinka Polderman al:

Wil je iemand bedreigen? Een podiumartiest, presentator, journalist of andere zelfstandige zonder personeel (ZZP’er) stalken of hem anderszins het leven zuur maken? In samenwerking met de overheid is daar een handige tool voor ontwikkeld: De Kamer van Koophandel. Het werkt heel gemakkelijk; het enige dat je hoeft te doen is naar www.kvk.nl gaan. Meteen op de voorpagina staat een gebruiksvriendelijke zoekbalk waar je alleen nog even de naam van het ZZP-slachtoffer in hoeft te vullen. Binnen seconden verschijnt het huisadres van de ZZP’er.

Eerder dit jaar ontving de Kamer van Koophandel nog een Big Brother Award, een jaarlijkse ‘prijs’ die wordt uitgereikt aan de grootste privacyschenders. De organisatie kreeg de onderscheiding voor het ‘onvoldoende beschermen en voor het doorverkopen van persoonsgegevens die zzp’ers verplicht moeten afstaan’.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)