21

Kamer wil beter toezicht op besturen islamitische onderwijsstichtingen

AIVD wist van Jermaine W. maar greep niet in ... Kamer wil beter antecedentenonderzoek bij bestuurders islamitische onderwijsstichtingen ... Arabische en islamitische stichtingen onder één toezichthouder?

De Tweede Kamer wil dat bestuurders van stichtingen die islamitische lessen verzorgen beter gescreend worden. Aanleiding hiervoor is het bericht dat Jermaine W. leider zou zijn van het ‘Gooisch Educatief Instituut voor de Arabische taal’ dat lessen verzorgt over de Arabische cultuur. Jermaine W. werd eerder aangemerkt als verdachte in de Hofstad-zaak.

VVD-Kamerlid Dijkhoff zegt dat het logisch is dat extremistische moslims aanhang proberen te werven in buurthuizen, bij mensen thuis of in achterafzaaltjes om kinderen enthousiast te maken voor hun opvattingen. Daarom wil hij meer aandacht voor het verleden van bestuurders.

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch denkt dat het moeilijk kan zijn voor autochtone bestuurders die de moslimgemeenschap niet goed kennen. Daarom pleit hij voor het inzetten van experts. Ook roept hij ouders op om goed te kijken naar de vrienden van hun kinderen en of de omgeving ‘pedagogisch verantwoord’ is.

SP-Kamerlid Karabulut vindt dat de verantwoordelijkheid voor het toezicht op de Gooise onderwijsstichtingen bij de onderwijsinspectie moet liggen.

Toch is het nog maar de vraag hoe effectief dit zal zijn aangezien iedereen in Nederland vrij is om een stichting of vereniging op te richten of bestuurders aan te wijzen tenzij dit indruist tegen de Nederlandse wet, maar de vraag is wie er met de controle van bestuurders belast wordt als de bestuurder met onfrisse praktijken zelf de oprichter van de stichting is.  

Een andere dode hoek is dat de stichting ‘Gooisch Educatief Instituut voor de Arabische taal’ buiten de controle zou vallen aangezien deze in de boeken staat als taalkundig instituut en niet religieus. Onduidelijk is dan ook of de Kamer Arabische en islamitische onderwijsinstituten beiden extra wil laten controleren en of ze onder één toezichthouder moeten komen.  Zo vraagt Karabulut aan de minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) hoe het kan zijn dat Jermaine W. in beeld was bij de AIVD maar toch een onderwijsstichting kon leiden. 

NOS: Kamer: Onderzoek Islamcursussen

Geef een reactie

Laatste reacties (21)