2

Kamer wil steun voor slachtoffers malafide Nederlandse bedrijven

Rechtsbijstandsfonds nodig voor buitenlanders die Nederlandse bedrijven willen aanklagen

De Tweede Kamer heeft gisteren een motie aangenomen waarin de regering wordt opgedragen de mogelijkheden te onderzoeken voor een rechtsbijstandsfonds waarop buitenlandse slachtoffers van onverantwoord maatschappelijk ondernemen door Nederlandse bedrijven of hun buitenlandse dochters een beroep kunnen doen. Het initiatief voor de motie werd genomen door Joël Voordewind van de Christenunie en kreeg de steun van D66, GroenLinks, PvdA, PvdD en de SP.

Dat meldt Milieudefensie. Geert Ritsema van Milieudefensie is blij met de motie:

Dit besluit toont aan dat er een breed maatschappelijk draagvlak bestaat voor het idee dat Nederlandse bedrijven die zich in het buitenland niet houden aan fundamentele milieu- en mensenrechtennormen hier in Nederland voor de rechter kunnen worden gebracht. De samenleving verlangt steeds meer van bedrijven dat ze zich ook buiten de landsgrenzen netjes gedragen. Doen bedrijven dat niet vrijwillig, moeten we dat gedrag af kunnen dwingen

Eind december vorig jaar bepaalde de Haagse rechtbank al dat Shell voor de Nederlandse rechter moet verschijnen vanwege het veroorzaken van olievervuiling in de Nigeria. De zaak was aangespannen door Milieudefensie en vier Nigeriaanse boeren. Naar verwachting zal de inhoudelijke behandeling van deze rechtszaak later dit jaar bij de rechtbank in Den Haag van start gaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)