53

Kamer wil strengere regels tegen zetelroof

'Afsplitsen strooit zand in de machine van onze organisatie' ... Maar ook: 'maatregelen tegen eenmansfracties in strijd met de grondwet'

Een ruime meerderheid van de Kamer heeft maandag besloten dat er regels moeten komen om afsplitsingen van fracties aan banden te leggen.

De beslissing werd genomen tijdens het jaarlijkse debat waarin de Tweede Kamer haar eigen functioneren onder de loep neemt. Een meerderheid vindt dat Kamerleden die uit de fractie stappen het debat er niet makkelijker op maken. Voorstellen die werden gedaan om het aantal afsplitsingen binnen de perken te houden, waren onder andere het schrappen van het budget voor de opgestapte Kamerleden en het drastisch inkorten van hun spreektijd.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus in de Volkskrant:

Afsplitsen lijkt een rage te worden. Het is ook wel erg gemakkelijk. Het is een loterij zonder nieten. Maar het strooit zand in de machine van onze organisatie.

Het aantal fracties in de Tweede Kamer is sinds 2012 gestegen van elf naar zestien. Nieuwe fracties die erbij zijn gekomen zijn onder andere de tweemansfractie Kuzu/Öztürk (van de PvdA), Groep Bontes en Van Klaveren (van de PVV) en de Fractie Klein (van 50PLUS).

De meeste Kamerleden waren het erover eens dat het oneerlijk is dat mensen die maar een paar stemmen hebben opeens geld en spreekrecht krijgen.
Oneens
De afgesplitste Kamerleden waren het er niet mee eens en uiten kritiek op de plannen. Zo zegt oud-PvdA’er Tunahan Kuzu:

Wij werken al in benauwde en slecht geventileerde peeskamertjes, we hebben al minder spreektijd en draaien al weken van zeventig tot tachtig uur om iets van ons werk te kunnen maken. Stop dit hele traject.

Volgens Louis Bontes, die eerst bij de PVV zat, is het voorstel in strijd met de grondwet. En Norbert Klein (voorheen 50PLUS) verwees naar de 150 stippen op het dak van het Tweede Kamergebouw met de boodschap dat iedere stip voor een individu staat.

Na de volgende verkiezingen moeten de nieuwe maatregelen, die nu gaan worden uitgewerkt, ingaan.

Lees het hele verhaal in de Volkskrant: ‘Kamermeerderheid wil minder afsplitsingen fracties’
En bekijk ook de parodie die Arjen Lubach eerder maakte over zetelroof.

CC foto: Risastla

Geef een reactie

Laatste reacties (53)