44

Kamerlid PVV-partner Lega Nord schminkt zich zwart in Lagerhuis

Video: Gianluca Buonanno houdt racistische tirade in Italiaans Lagerhuis en gebruikt 'blackface' om zijn woorden kracht bij te zetten

De Italiaanse politieke partij Lega Nord – de extreem-rechtse partner van de PVV in Europa – grossiert in racistische uitspraken en gebaren. Met name de uit Congo afkomstige zwarte minister Cécile Kyenge moet het vaak ontgelden. Zo werd ze door haar collega-politici van Lega Nord vergeleken met een chimpansee, omgedoopt tot ‘Bonga-Bonga minister’ en vroeg een Lega Nord-raadslid zich via Facebook af waarom niemand haar verkrachtte. Tijdens een partijfeest kreeg de minister bananen naar haar hoofd geslingerd en de krant van Lega Nord publiceert in de rubriek ‘Hier Kyenge’ waar en wanneer de minister een publieke afspraak heeft.

Woensdagavond moest Kyenge, die minister van Immigratie is, het opnieuw ontgelden toen Gianluca Buonanno namens Lega Nord haar beleid op de korrel nam, dat hij als ‘omgekeerd racisme‘ bestempelde. Volgens Buonanno krijgen ‘laatkomers’ allerlei hulp die gewone Italianen niet krijgen. Hij riep daarom gewone Italianen op om zich bij het politiebureau te melden als politieke vluchteling. Ook zouden zij zichzelf donker moeten maken ‘om iets te kunnen bereiken in dit land’. Om zijn woorden kracht bij te zetten haalde hij een make-up doosje tevoorschijn en smeerde hij een donker goedje op zijn gezicht.

De tirade van Buonanno is een fraai staaltje populisme maar is nauwelijks van toepassing op de werkelijkheid. Het Italiaanse immigratiebeleid staat bekend als buitengewoon streng en hardvochtig. Zo mochten overlevende bootvluchtelingen van de scheepsramp voor de kust van Lampedusa niet eens naar de begrafenis van hun geliefden. In plaats daarvan kregen zij een boete van 5000 euro aan de broek en werden zij maandenlang opgesloten in kampen onder inhumane omstandigheden.

Lees ook op Joop: Zusterpartij PVV noemt zwarte minister aap

Geef een reactie

Laatste reacties (44)