Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Kamerlid, verzet je tegen eed aan de koning'

  •  
17-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
tweet.jpg
Oud-Kamerlid en fractievoorzitter (D66) Lousewies van der Laan doet oproep aan Kamerleden geen trouw te zweren aan de koning
Lousewies van der Laan, oud-Kamerlid en fractievoorzitter van D66 doet op Twitter een oproep het voorbeeld van SP-Kamerleden Sadet Karabulut en Farshad Bashir op te volgen en geen eed aan de koning af te leggen op 30 april.
“Elk Kamerlid dat zich verzet tegen de eed aan de #Koning maakt kans op mijn stem #republiek.”
Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans pleit er in de Volkskrant ook voor dat Kamerleden die trouw aan de Koning willen zweren of beloven, dat maar in een 1-op-1 gesprek moeten doen. Volgens hem verplicht de grondwet hen er niet toe. 
Bashir en Karabulut weigeren de eed af te leggen omdat ze zichzelf beschouwen als republikein en in de Tweede Kamer al een eed hebben afgelegd. 
Bij de inhuldiging van Willem-Alexander zullen Kamerleden traditioneel trouw zweren met de tekst: “Wij zweren dat wij uw onschendbaarheid en de rechten van uw koningschap zullen handhaven”. Ook Marianne Thieme van de Partij van de Dieren overweegt thuis te blijven.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.