17

Kamermeerderheid gunt Curaçao onafhankelijkheid

Oude coalitie kan terugkeren op Curaçao, maar onder leiding van coalitiepartner Pueblo Soberano van Helmin Wiels

Oud-premier Schotte is er niet in geslaagd de verkiezingen op Curaçao te winnen, zo meldt de NOS zaterdag. Zijn coalitie kreeg wel weer een meerderheid, maar zijn eigen partij MFK werd ingehaald door coalitiepartner Pueblo Soberano van Helmin Wiels, die streeft naar onafhankelijkheid.


Update zaterdag 16.00
Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer zal niet dwarsliggen als de bevolking van Curaçao onafhankelijkheid wil, zo meldt de NOS. Nederlandse Kamerleden vinden het prima als Wiels een referendum uitschrijft over onafhankelijkheid. Als de bevolking dan ja zegt, zal het Nederlandse parlement Curaçao geen strobreed in de weg leggen. Dat blijkt uit de reacties op de uitslag van de verkiezingen op het eiland: 

“Vandaag gevraagd, is gisteren gegeven”, zegt Madeleine van Toorenburg van het CDA.

André Bosman van de VVD vindt dat onafhankelijkheid een keuze is van Curaçao zelf. Als de Curaçaoënaars dat willen, krijgen ze natuurlijk alle steun, zeker van de VVD, zegt Bosman.

Martijn van Dam van de PvdA verwacht dat een nieuw kabinet op Curaçao snel met een voorstel voor onafhankelijkheid komt. Ook hij zal die keuze respecteren, maar denkt dat het voor Curaçao moeilijk wordt om op eigen benen te staan.

De PVV vindt het beter voor de Nederlandse belastingbetaler als Curaçao uit het Koninkrijk stapt. De partij zal komende week aan het kabinet vragen hoe dat zo snel mogelijk kan gebeuren. Ook de SP is voor onafhankelijkheid van Curaçao.

Update zaterdag 11.00
NOS:

Waarschijnlijk zal de oude coalitie terugkeren, maar dan onder leiding van Wiels. Grote verliezer is de vroegere regeringspartij PAR, die in 2010 de grootste werd maar in de oppositie kwam. De PAR eindigt nu als derde.

De verkiezingen waren nodig doordat twee parlementsleden uit Schottes coalitie overliepen naar de oppositie.

Eerder
Curaçao ging vrijdag naar de stembus om een nieuw parlement van het autonome land te kiezen. De verkiezingen werden overschaduwd door hele en halve beschuldigingen aan het adres van ex-premier Gerrit Schotte, zo meldde de Volkskrant. Schotte zou zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie en vriendjespolitiek. Ook zou hij banden hebben met een Italiaanse maffiabaas.

Het is moeilijk te zeggen welke partij vandaag wint, schrijft de Volkskrant. Zowel pro-Nederlandse partijen als fracties die onafhankelijkheid willen, doen het goed in de peilingen. De uitslag van de verkiezingen zal laat in de avond, plaatselijke tijd, bekend worden.

De regering van Schotte kwam op 3 augustus ten val. Het kabinet was de meerderheid in het parlement kwijtgeraakt, nadat twee Statenleden de kant van de oppositie hadden gekozen. Eind september werd de politieke crisis compleet. De gouverneur benoemde een interim-kabinet en schoof Schotte aan de kant, maar die weigerde te vertrekken. Schotte verschanste zich enige tijd in het parlementsgebouw en beschuldigde Nederland van een staatsgreep.

Lees ook het opiniestuk van Ronald van Raak op Joop: De criminele carrière van premier Gerrit Schotte

Volkskrant: Curaçao naar de stembus

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)