19

Kamermeerderheid tegen EU stakingsrecht

SP: Stakingsrecht moet altijd voorrang krijgen boven recht op vrij verkeer van werknemers en bedrijven

Een Kamermeerderheid heeft dinsdag de gele kaart getrokken tegen het EU voorstel over het stakingsrecht. Initiatiefnemer van de motie SP-Kamerlid Paul Ulenbelt vindt dat daarmee de vrijheid om te staken ondergeschikt wordt aan de Europese vrije marktregels.

Volgens Ulenbelt ondermijnt de Europese Commissie het stakingsrecht terwijl door het parlement was aangedrongen op een voorstel die het stakingsrecht zou versterken. De Europese Commissie stelt in haar voorstel dat de nationale rechter moet oordelen of een staking de handel in de EU niet te veel verstoort. 

De SP en PvdA vinden dat het stakingsrecht altijd voorrang moet hebben boven de rechten op vrij verkeer van werknemers en bedrijven. 

Ulenbelt: “Het voorstel van de EU-commissie is een regelrechte aanval op het stakingsrecht. In de EU worden werknemers al tegen elkaar opgezet en gedwongen met elkaar te concurreren op bijvoorbeeld lonen. Deze Commissie laat zien dat voor haar de vrije markt heilig is. Alleen met een krachtig protest kunnen we de Commissie dwingen eindelijk te werken aan verbetering van de positie van werknemers. Dat begint bij mogen staken voor gelijk loon voor gelijk werk.

De Franse Senaat en het parlement vergaderen dinsdagavond nog over het stakingsrecht. De kans is groot dat het voorstel ook te weinig stemmen krijgt van het Europees Parlement. Wanneer een derde van het parlement, 18 parlementsleden, tegen stemmen, wordt het voorstel van tafel geveegd. 

Trouw: Kamer waarschuwt Brussel over stakingsrecht

cc-foto: SP-foto’s

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)