19

Kamermeerderheid voor meer rechten veiligheidsdiensten

Huidige wet staat alleen het aftappen van telefoon- en internetverkeer toe dat via de ether verloopt terwijl 90% via de kabel verloopt

De bevoegdheden van de geheime diensten zoals de AIVD en MIVD kunnen worden uitgebreid, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Zo wordt het aftappen van internetdata door de veiligheidsdiensten toegankelijker gemaakt. Dit meldt RTL Nieuws maandagavond.

RTL Nieuws schrijft op haar site:

Dat gaat als volgt: vanwege nationale veiligheid is alle communicatie tussen Nederland en Syrië interessant, bijvoorbeeld om jihadstrijders op te sporen. De AIVD vraagt dan toestemming aan de minister om alle communicatieverkeer te verzamelen. Vervolgens gaat de dienst op zoek naar patronen: wie belt of mailt vaak met wie, en wie kennen ze. Daarna worden de gesprekken beluisterd of mailtjes bekeken. Voor iedere tussenstap moet de minister apart toestemming geven.

PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt over het plan:

“Dit is nodig om terrorisme effectief aan te pakken. Wel moet vaststaan dat niet meer gegevens dan nodig worden verzameld, dat regels goed en onafhankelijk worden gecontroleerd en dat ze niet via het buitenland omzeild kunnen worden.”

De huidige wet uit 2002 staat het veiligheidsdiensten alleen toe om telefoon- en internetverkeer af te tappen dat via de ether verloopt. In 2014 liet het kabinet al weten dat het lastig werken is voor de diensten omdat tegenwoordig 90 procent van dat verkeer via de kabel verloopt.

RTLNieuws: Kamermeerderheid voor meer bevoegdheden geheime diensten

Foto: Wikimedia Commons / S.J. de Waard

Geef een reactie

Laatste reacties (19)