Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Kamermeerderheid voor meer rechten veiligheidsdiensten

  •  
09-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aivd300_02.jpg
Huidige wet staat alleen het aftappen van telefoon- en internetverkeer toe dat via de ether verloopt terwijl 90% via de kabel verloopt
De bevoegdheden van de geheime diensten zoals de AIVD en MIVD kunnen worden uitgebreid, vindt een meerderheid in de Tweede Kamer. Zo wordt het aftappen van internetdata door de veiligheidsdiensten toegankelijker gemaakt. Dit meldt RTL Nieuws maandagavond.
Dat gaat als volgt: vanwege nationale veiligheid is alle communicatie tussen Nederland en Syrië interessant, bijvoorbeeld om jihadstrijders op te sporen. De AIVD vraagt dan toestemming aan de minister om alle communicatieverkeer te verzamelen. Vervolgens gaat de dienst op zoek naar patronen: wie belt of mailt vaak met wie, en wie kennen ze. Daarna worden de gesprekken beluisterd of mailtjes bekeken. Voor iedere tussenstap moet de minister apart toestemming geven.
PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt over het plan:
De huidige wet uit 2002 staat het veiligheidsdiensten alleen toe om telefoon- en internetverkeer af te tappen dat via de ether verloopt. In 2014 liet het kabinet al weten dat het lastig werken is voor de diensten omdat tegenwoordig 90 procent van dat verkeer via de kabel verloopt.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.