51

Kamermeerderheid voor opvang illegalen

Menswaardig bestaan doorslaggevend voor Kamermeerderheid ... Vijf miljoen euro voor noodhulp vluchtelingen in Jemen

Terwijl de VVD en de PvdA maandag pas weer het overleg over de noodopvang van asielzoekers hervatten, weet een Kamermeerderheid al dat het voor de opvang is. Dat meldt de Volkskrant vrijdag.

Updates onderaan bericht
Behalve de PvdA zijn ook SP, D66, ChristenUnie, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Groep Kuzu/Öztürk, 50PLUS (samen 77 zetels) voor de basisopvang van de asielzoekers. Wel vindt de gehele Tweede Kamer dat asielzoekers die zijn afgewezen en uitgeprocedeerd alsnog Nederland moeten verlaten.

Een aantal gemeenten biedt de bediscussieerde noodopvang al maar wil daar wel geld voor van het Rijk. Op dit moment is de financiering op tijdelijke basis geregeld en de ruzie tussen PvdA en VVD draait erom of dat structureel moet worden.

De voorstanders van het de noodopvang vinden dat mensen in een kwetsbare situatie altijd opvang moeten hebben. Ook zou de maatschappelijke overlast te groot worden wanneer mensen gaan ronddwalen en daardoor de onveiligheid op straat toeneemt. De asielzoekers zouden in een kalmere situatie ook beter kunnen worden ondersteund richting een terugkeer naar het land van herkomst.

Update 21:31
Terwijl de discussie in Nederland om de opvang van in Nederland aanwezige asielzoekers voortduurt, heeft minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking vrijdagavond laten weten vijf miljoen euro te investeren in de noodhulp voor vluchtelingen in Jemen. De Verenigde Naties hebben daartoe eerder een oproep gedaan. Vluchtelingen leven daar in mensonterende omstandigheden.

Ploumen:

“Kinderen hebben honger, ouderen hebben geen medicijnen, tienduizenden mensen zijn op de vlucht. Jemen dreigt af te glijden in chaos en de bevolking is het slachtoffer. Extra hulp is snel nodig.

Zie ook: Minder asielzoekers dan voorspeld

Volkskrant: In Tweede Kamer is meerderheid voor opvang illegalen

Cc-foto: UN Photo

Geef een reactie

Laatste reacties (51)