30

Kamermeerderheid voor steun aan Griekenland

Nederland zal 4,7 miljard bijdragen. Kamer nu in debat over voorwaarden. In Brussel regeringsleider EU bijeen over toekomst Euro

Een meerderheid in de Kamer is bereid om financiëlel steun aan Griekenland te geven. De Kamer was eigenlijk op reces, maar dat is onderbroken voor een debat met demissionair minister De Jager (Financiën) over het reddingsplan.

De eurolanden en het IMF zijn bereid de Grieken 110 miljard euro te lenen. Nederland zal 4,7 miljard euro lenen aan de Grieken. Het plan kreeg de steun van PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, CDA en VVD. Het Kamerdebat gaat nu vooral over de voorwaarden van de lening. De partijen willen toezeggingen van minister De Jager dat het geleende geld wordt terugbetaald. Dat meldt de Europa.nu vrijdag.

Voor PvdA-Kamerlid Paul Tang is het hulppakket in het belang van Nederland en Europa. Wel wil Tang dat banken ook hun steentje bijdragen door bijvoorbeeld leningen die ze nu hebben uitstaan in Griekenland, te verlengen. Ook wil hij van demissionair minister Jan Kees de Jager weten waarom er geen herstructurering is van de Griekse schuld.
Herinvoering van de gulden is totaal geen oplossing. “Dan komt ook Nederland onder vuur in de vorm van hogere rente op staatsschuld. We kunnen ons niet beschermen door te doen of de rest van de wereld niet bestaat”, aldus Tang.
D66 wil dat de Grieken wel aan harde voorwaarden voldoen, zei D66-leider Alexander Pechtold vrijdag in het Tweede Kamerdebat over de Europese hulp aan Griekenland.
Voor zijn partij geldt in de Europese Unie ‘samen uit, samen thuis’. Langer wachten met financiële steun aan Griekenland brengt bovendien “onze eigen economie, onze pensioenen, onze euro, de hele handelszone in gevaar”, aldus Pechtold.

De SP kan zich niet vinden in het reddingsplan en vreest dat Griekenland nooit kan voldoen aan de strenge eisen. Ewout Irrgang, de financieel woordvoerder van de partij pleit voor schuldsanering met ook gedeeltelijke kwijtschelding. Ook wil Irrgang, net als de PvdA, dat banken meebetalen aan de hulp. Irrgang stelt dat de financiële instellingen de afgelopen jaren hebben verdiend door leningen te verstrekken met hoge rentes wegens de hoge risico’s.

In Brussel komen vandaag de regeringsleiders van de eurolanden opnieuw bijeen om te spreken over de gezamenlijke financiële steun aan Griekenland en de toekomst van de euro. Dat meldt NRC Handelsblad.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)