26

Kamp in hoger beroep over stage illegalen

Boetes niet uitgedeeld zolang de zaak loopt … CDA, PvdA en GroenLinks ontevreden over Kamp's actie

Minister Henk Kamp gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter dat illegalen in het mbo wel stage mogen lopen. De rechter oordeelde dat de illegalen daar recht op hebben omdat stage lopen onderdeel is van het onderwijs dat ze volgen. Kamp ziet het als arbeid en dat mogen illegalen in Nederland niet.

Oppositiepartijen PvdA en GroenLinks zijn erg ontevreden dat Kamp de zaak in een hoger beroep wil aanvechten. Ook het CDA is er niet blij mee. Kamerlid Eddy van Hijum stelt in het AD dat de uitspraak helder was. “Stage hoort bij opleiding, ook voor illegalen.”

Minister van Bijsterveldt van Onderwijs (CDA) gaf eerder aan de ze de mogelijkheid optimaal wil benutten om elk kind stage te laten lopen omdat dit volgens haar bij een opleiding hoort. Wel zei ze zich aan de wet te moeten houden. Van Bijsterveldt en Kamp spreken tegen dat ze ruzie zouden hebben over deze kwestie.

In Amsterdam kwam wethouder Lodewijk Asscher in opstand tegen het beleid van Kamp. Niet lang daarna bepaalde een rechter in een zaak van een 21-jarige illegale mbo’er dat hij recht op onderwijs verdient en dus wel stage mag lopen. In Nederland zijn naar schatting zo’n 500 illegalen onder de 18 die mbo-stages lopen en meer dan 1000 illegale volwassenen die stage lopen. Bedrijven die illegalen toch een stageplek aanbieden riskeren een boete. Van Bijsterveldt en Kamp hebben vandaag laten weten dat deze boetes niet worden uitgedeeld zolang het hoger beroep loopt.

Doordat illegalen bij wet verboden zijn om stage te lopen halen tientallen hun diploma niet. Eerder werd het Stoutfonds door het VARA-programma De Ombudsman en de Start Foundation in het leven geroepen om deze jongeren bij te staan. Uit het fonds worden de boetes voor werkgevers die een illegale student als stagiair hebben, betaald. Jos Verhoeven, oprichter van het Stoutfonds, verklaarde eerder:

Zij hebben ergens een toekomst: krijgen ze een verblijfsvergunning, dan hebben ze dankzij een stage een kwalificatie voor de arbeidsmarkt; moeten ze terug naar hun land van herkomst, dan hebben ze extra bagage om daar in hun onderhoud te voorzien.

AD: Kabinet vecht uitspraak stage illegaal aan

cc-foto: Piet Plaat
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (26)